1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalasääski matkusti Utsjoen ylioppilasjuhliin

Utsjokinen Jani Hoffren on yksi tämän kevään ylioppilaista. Lauantain juhlapäivänä innokas lintuharrastaja saa sekä ylioppilaslakin että Utsjoen saamelaislukioon kalasääksen, joka lensi hänen pihalleen kaksi vuotta sitten.

Kotimaan uutiset
Jani ja täytetty sääksi eli kalasääski
Jani Hoffren

Syyskuussa 2011 utsjokinen lukiolainen Jani Hoffren huomasi pihapuuhun laskeutuneen kalasääksen. Lintu näytti uupuneelta ja laihalta.

– Se oli varislintujen ahdistelemana. Kun menin lähemmäs, varikset ja harakat lähtivät lentoon, mutta sääksi vain jäi siihen oksalle istumaan. Se päästi ihan puun alle, noin viiden metrin päähän.

Kalasääksiä pesii myös Utsjoen korkeudella, mutta Hoffren oli nähnyt niitä aiemmin vain vilaukselta Norjan puolella.

Väsynyt matkalainen nousi vielä lentoon pihapuusta, mutta pitkälle se ei jaksanut.

– Se lähti Vetsikkojokea pitkin tuntureita kohti, mutta löysin sen viikon päästä kuolleena läheltä leirintäalueen pihaa.

Hoffren tunnisti linnun samaksi yksilöksi kuvien avulla.

– Kyllä siinä vähän surua tuli. Soitin sitten opettaja Kirsti Aikiolle ja kysyin, miten pitää toimia. Opettaja käski viedä linnun pakastimeen ja odottaa, että luvat saadaan hoidettua.

Yhteistyötä tärkeän asian puolesta

Lintu ehti olla useammassakin pakastimessa ennen kuin sille saatiin täyttölupa, koska lupaprosessi on monimutkainen ja byrokraattinen. Jos haluaa täyttää kuolleena löydetyn suojellun eläimen, pitää hankkia hallussapito- ja täyttölupa ely-keskukselta. Lisäksi poliisille pitää tiedottaa löydöstä.

Lupakäsittely on yleensä maksullinen, mutta tässä tapauksessa Lapin ely-keskus teki poikkeuksen. Yleishyödylliseen käyttöön tuleva lintu sai täyttöluvan ilmaiseksi. Myös sen nykyinen koti, lähes satavuotias vitriini, tuli keväällä lahjoituksena Turun yliopiston eläinmuseolta.

Iloksi tuleville oppilaille

Kovan kohtalon kokenut kalasääksi palasi Utsjoelle toukokuussa 2014. Se jää Utsjoen saamelaislukiolle ja paljastetaan kaikelle kansalle samana päivänä kun löytäjä Jani Hoffren saa valkolakin.

– Oli se kiva saada takaisin tänne, Hoffren sanoo.

– Ja oli mukava saada tuntea se höyhenpuku pitkästä aikaa - kaikki ne sulat jotka tunsin, kun pakkasin linnun.

Hoffren toivoo, että lintu muistuttaa tulevia opiskelijoita lintujen tärkeydestä.

– Toivoisin, että se opettaisi, kuinka upeita petolinnut ja linnut muutenkin ovat.

Hoffrenin oma suosikkilintu on tunturipöllö. Lintubongari aikoo jatkaa luonnon ja lintujen parissa. Tavoitteena on biologian opiskelupaikka Oulun yliopistossa.

Lähteet: BirdLife Suomi

Lue seuraavaksi