Pauli Hanhiniemi ilman paitaa radiossa: "Randomeja musavalintoja ja jutut melkoista dadaa"

Muusikko ja lauluntekijä Pauli Hanhiniemellä on tiedossa kiireinen keikkakesä. Miestä voi kohta kuunnella sunnuntaiaamuisin myös Yle Radio Suomessa.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Pauli Hanhiniemi laskee, että lakkiaisviikonlopun jälkeen alkavalle keikkaputkelle mahtuu yksi kesäinen viikonloppu vapaata. Kolmannen naisen kanssa Hanhiniemi on tiellä elokuun loppuun asti. Myös muita keikkoja on tiedossa.

– Käytännössä mä keikkailen koko kesän. Soololevy on työn alla sillä lailla, että kaks tekstiä on vielä kesken. Aika työntäyteistä vaihetta eletään, Hanhiniemi summaa.

Edelliseen summaukseen pitää liittää vielä Radio Suomessa kesäsunnuntaisin kuultava ohjelma. Siinä Hanhiniemi soittaa musiikkia ja juttelee mukavia.

Alitajunnasta riittää musapengottavaa

Kesäkuun 15. päivä alkavassa ohjelmassa on kahdeksan osaa, joista puolet on jo valmiina. Sunnuntaiaamujen aikana pääsemme hieman kurkistamaan, mitä ruutupaidoistaan tutun miehen paidan alta löytyy.

– Mulla on ihan vapaat kädet. Tuottaja Risto Vuorensola kun otti muhun yhteyttä ja ehdotteli tätä, niin kyllä se melkein ensimmäisten lauseiden joukossa oli, ettei mitään genrerajoituksia. Saan soittaa sellaista musaa kuin mieleen juolahtaa. Niin mä myös teen.

– Mä oon tämmönen viiskymppinen jätkä ja kuunnellut musaa ihan pennusta saakka. Silloin kun mä olin lapsi ja vauva, me asuttiin kyläkoululla. Äiti laittoi Sävelradion soimaan, kun oppilaat ryntäs välitunnille. Se koko talo tärisi, Hanhiniemi kelaa taaksepäin.

Hanhiniemen vanhemmat sisarukset kuuntelivat aktiivisesti musiikkia, joten pikkuveli pääsi kiinni 70-lukuun sisarusten vanavedessä.

– Ite olen liittyny bändiin 80-luvun vaihteessa. Mulla on musahistoriaa alitajunnassa yllättävän paljon, kun rupeen sitä sieltä penkomaan. Ihan laidasta laitaan kaikenlaisesta musasta tykkään. Ne valinnat tulee olemaan ihan randomia, ja niihin liittyvät jutut on melkoista dadaa, paljastaa Hanhiniemi radio-ohjelmastaan.

Radiossa myös jotain "artsumpaa"

Kyllä mä Arin naamasta nään, että miten tää menee. Silloin kun Arilla on hyvät ilmeet naamassa, sitten se sujuu.

Pauli Hanhiniemi

Mukana radio-ohjelmassa on myös runoilija Jani Nieminen.

– Jani Niemiselle mä olen antanut tehtäväksi valita biisin ja perustella 18 sanalla, miksi biisi soitetaan. Jani on tehnyt työtä käskettyä. Ne on hauskoja sen kuviot, miten se on asiansa ilmaissut. Ja runoilijasta kun on kysymys, sen arvaa, että niissä on jotain vähän artsumpaa sitten.

Hanhiniemi myöntää, että radio-ohjelman teko on ollut loppujen lopuksi työlästä.

– Ei se multa ihan heittämällä suju, mutta mä olen muodostanut työryhmän, jossa äänittäjä Ari Pulkkinen istuu mua vastapäätä. Kyllä mä Arin naamasta nään, että miten tää menee. Silloin kun Arilla on hyvät ilmeet naamassa, sitten se sujuu. Kun se rupee näyttää hajamieliseltä, mun tarttee skarpata, Hanhiniemi naurahtaa.

Vaikka muusikolla ja lauluntekijällä on nyt vauhti päällä, nauttii Pauli Hanhiniemi myös työstään.

– Mä oon ajatellut näin, että jos mä en tykkäis tätä tehdä, niin tuskinpa tekisin.