Vanhimman suomenkielisen koulun viimeinen kevätjuhla: "Jään kaipaamaan koulun kelloa ja lasten ääniä"

Hämeenkyrön Jumesniemen koululla valmisteltiin keskiviikkona viimeistä kevätjuhlaa ristiriitaisissa tunnelmissa. Kun lapset kirmaavat kesälaitumille, sulkee historiallinen koulu ovensa viimeisen kerran.

kulttuuri
Kevätjuhlavalmisteluja Jumesniemen koulussa
Leena Peltokangas / Yle

Jumesniemen koulu perustettiin vuonna 1847. Siitä tuli ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu, johon kaikkien yhteiskuntaluokkien lapset olivat tervetulleita. Eikä Jumesniemen koulu ollut tavallinen koulu, vaan kirkkokoulu. Saman katon alla käytiin sekä kirkossa että koulussa.

Samalla mäellä ehdittiin käydä koulua vajaat 170 vuotta, kunnes talouden tosiasiat astuivat peliin. Pitkän väännön jälkeen Hämeenkyrön valtuusto päätti lakkauttaa sekä Jumesniemen että Lavajärven kyläkoulut.

Ennen valtuuston päätöstä Jumesniemen lakkautusuhkaan otti voimakkaasti kantaa myös Suomalaisuuden Liitto. Liiton vetoomuksessa pidettiin skandaalina sitä, että ensimmäinen suomenkielinen koulu ja Pohjoismaiden ainoa toimiva kirkkokoulu lakkautetaan.

Surumielisyys pinnassa

Tilanne on tällä hetkellä kuitenkin se, että Jumesniemen koulun väki ja kyläläiset viettävät keskiviikkoiltana koulun viimeistä kevätjuhlaa. Vaikka juhlan järjestämisessä on oma tohinansa, puskevat pintaan myös koulun lakkauttamiseen liittyvät tunteet.

Koulun vararehtori ja opettaja Pirkka Paloviita myöntää, että mietteet ovat ristiriitaiset.

– Kyllä tämä monella tapaa aika hirveätä on.

Kaksi naista kyläkoulun portailla
Annukka Sirkka (vas.) ja Terttu Laitila.Leena Peltokangas / Yle

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Annukka Sirkka kuvaa tunnelmia hautajaismaisiksi.

– Surumielisyys on ehkä kuitenkin päällimmäinen tunne. Tietysti jostain täytyy ponnistaa ylöspäin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kevätjuhlassa silmä kostuu

Pahalta tuntuu myös kylätoiminnassa mukana olevasta Terttu Laitilasta.

– Tämä on ollut vuosikymmenten taisto. Juuri eilen yksi kylän vanhimmista asukkaista kysyi, että "onko se nyt niin, että se oikeasti loppuu". Se on loppunut vuosi vuoden jälkeen, ja nyt se oikeasti loppuu. Tuntuuhan se pahalta.

Tämä on ollut vuosikymmenten taisto.

Terttu Laitila

– Asun tässä muutaman sadan metrin päässä ja jään kyllä kaipaamaan koulun kellon ja lasten ääniä.

Laitila muistuttaa, että mäki, jolla kirkkokoulu sijaitsee, on kylän sydän. Sieltä on lähtöisin koko kylän yhteisöllisyys.

Koulun tilojen osalta toiveena on, että Jumesniemen kyläyhdistys saisi hankittua ne omistukseensa, kertoo Annukka Sirkka.

– Kunnan kanssa on alustavia neuvotteluja käyty.

Keskiviikkoiltana vietetään koulun viimeistä kevätjuhlaa ja koulun päättäjäisiä koko kylän voimin. Silloin kostuu useampikin silmä, uskovat Terttu Laitila ja Annukka Sirkka.