Huono kannattavuus sulkee ydinvoimaloita Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa ajetaan alas neljä ydinvoimalaa. Ydinvoimaloita ajaa ahtaalle maakaasun edullisuus ja hinnan painuminen alas.

Ulkomaat
Ydinvoimala.
Olli-Pekka Sulasma / Yle

Yksi neljästä ydinvoimalasta, jossa alasajo on meneillään sijaitsee Kewauneessa, Wisconisinissa. Voimalaa pyörittänyt energiayhtiö Dominion teki vaikeat ratkaisut jo viime vuonna. Sähköä Michiganjärven länsirannalla sijaitseva voimala ei enää tuota vaan meneillään on vuosia kestävä alasajo.

– Pääsyy sulkemiseen oli taloudellinen; etenkin maakaasun käytön yleistyminen ja kaasun hinnan painuminen alas, sanoo Kewauneen ydinvoimalan tiedottaja Mark Kanz.

Alasajettavat ydinvoimalat sijaitsevat Wisconsinin ohella Kaliforniassa, Vermontissa ja Floridassa. Kewauneessa ydinvoimalan yli kuudestasadasta työntekijästä kolmannes on jo sanottu irti, seuraava kolmannes saa lähteä syksyllä.

– Olin töissä voimalassa 28 vuotta. Optimistisesti ajattelen, että täällä on paljon hyvinkoulutettuja ihmisiä, joille töitä kyllä löytyy, arvelee irtisanottu työntekijä David Molzahn.

Yhdysvaltain Kemijärvi

Kewauneeta voisi verrata vaikkapa Kemijärveen; pieni pohjoinen kaupunki, jossa suuri työnantaja panee pillit pussiin. Voimala on maksanut keskitasoa parempia palkkoja - niistä lähtevä ostovoima ja puolentoista miljoonan verotulot jäävät nyt saamatta.

– Energiayhtiö Dominion oli piirikunnan suurin työnantaja. Emme pysty mitenkään tarjoamaan 50.000 dollarin palkkoja maksavia työpaikkoja 650 työntekijälle, sanoo Kewauneen piirikunnan kehitysjohtaja Jennifer Brown.

Työntekijöille irtisanomispaketit tarjoavat puskurin. Brownin mukaan ydinvoimalan lakkauttamisen sivuvaikutukset ovat niiden ansiosta vasta tulossa näkyviin. Esimerkiksi alueen kouluissa tullaan jännittämään sitä, kuinka moni oppilas palaa vanhaan kouluun vai muuttaako perhe kesän aikana muualle.

Kaupunki ja Kewauneen piirikunta sen sijaan seisovat yksin. Ne neuvottelevat energiayhtiö Dominionin kanssa jatkorahoituksesta, jolla siloiteltaisiin sulkemisen haittavaikkutuksia yhteisölle. Tuen saaminen on kuitenkin yhtiön hyvän tahdon varassa, erityisaluetukia täällä ei tunneta.

– Emme valitettavasti saaneet julkista rahoitustukea taloudellisten ja sosiaalisten seurausten hoitoon, pahoittelee Kewauneen piirikunnan kehitysjohtaja Jennifer Brown.

Korvaavia elinkeinoja haetaan matkailusta ja maataloudesta. Kewauneen piirikunta kuuluu Yhdysvaltain tuottoisimpiin maidontuotanto alueisiin. Turismihanketta sen sijaan jarruttanee se, että alasajosta huolimatta ydinvoimala ei katoa järven rannalta minnekään pitkään aikaan.

– Voimala jää seisomaan tällaisenaan 50 vuoden ajaksi, sanoo voimalan tiedottaja Mark Kanz.

Kanz itse tietää joutuvansa työttömäksi vuonna 2016. Alasajo on silloin siinä pisteessä, että voimala ei tarvitse juurikaan henkilöstöä perushuoltoa ja vartiointia lukuun ottamatta.

Ydinvoimaa myös rakennetaan tauon jälkeen

Ydinvoiman loppua nämä sulkemiset eivät kuitenkaan Yhdysvalloissa ennusta vaan uusia reaktoreita myös rakennetaan vuosikymmenien taon jälkeen. Ennen viime vuotta viimeiset reaktorit laitettiin rakenteille vuonna 1977, mitä seurasi 30 vuoden tauko rakennuslupien myöntämisessä. Panostus kaasuun ja Three Mile Island -ydinvoimalan onnettomuus vuonna 1979 veivät ydinvoiman pois suosiosta.

Vuonna 2012 lupaviranomainen alkoi kuitenkin taas myöntää uusia rakennuslupia. Ydinvoiman katsotaan olevan oleellinen osa Yhdysvaltain pyrkimystä irrottautua ulkomaisesta öljyriippuvuudesta.

Rakenteilla olevista reaktoreista ensimmäisen on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä Tennesseehen. Georgiaan ja South Carolinaan rakennettavien neljän reaktorin on määrä alkaa tuottaa sähköä 2017-2019.

Olli-Pekka Sulasma, YLE Uutiset, Kewaunee, Wisconsin

Twitter: @YLESulasma