Ihminen päihittää vielä toistaiseksi koneen metsänistutuksessa

Metsänomistajia houkutellaan istuttamaan puuntaimet koneellisesti. Koneita tarvitaan, sillä metsänomistajat ikääntyvät ja metsureiden määrä vähenee. Vielä nykyisin metsänistutus on kuitenkin tehokkaampaa ihmisen tekemänä kuin koneellisesti

Kotimaa
Kaivinkoneeseen asennettavalla lisälaitteella istutetaan kuusentaimia
Pertti Huotari / Yle

Yrittäjä Arto Hakkarainen lataa kuusentaimia istutuslaitteeseen Juankoskella. Kyseessä on kaivinkoneen lisälaite, joka paitsi muokkaa maan myös istuttaa taimen ja lopuksi vielä tiivistää maan taimen ympäriltä. Istutuspaikaksi valittu runsaan kahden hehtaarin hakkuuaukea sopii Hakkaraisen mukaan koneelle paremmin kuin hyvin.

– Tämä on huippukohteita, hän hymyilee.

– Tästä on poistettu risut ja kannot, ja maapohja on vähäkivinen.

Tekemisen meininkiä lisää se, että kyseessä on koneellisen metsänuudistamisen työnäytös. Paikalle on kutsuttu metsänomistajia, joiden toivotaan siirtyvän käyttämään konetta perinteisen käsin istuttamisen sijasta. Kommenteista päätellen siemen putoaa hyvään maaperään.

– Tämä on todella teknistä, ihastelee juankoskelainen Pentti Kosunen.

– Kyllähän tuo helpommin käy kuin itse tehtynä, säestää kuopiolainen metsänomistaja Toini Heikkinen.

– Meiltä tuo käy paljon hitaammin ja huonommin.

Koneet eivät vielä kustannustehokkaita

Suurin osa metsänomistajista on kuitenkin toista mieltä. Koneet tekevät Suomessa alle viisi prosenttia istutustyöstä, ja senkin lähinnä metsäyhtiöiden omissa metsissä.

Ongelmana on kustannustehokkuus, joka koneella on 10-20 % heikompi kuin käsin tehtynä. Koneen siirtely kohteelta toiselle tuo lisää kustannuksia, ja yli 200 taimen istutusnopeus tunnissa onnistuu vain hyvillä kohteilla.

– Kuviokoko on yksityismetsissä sen verran pieni, että kannattavuus on siellä vielä hakusessa, myöntää Metsä Groupin metsäasiantuntija Matti Keronen.

– Homma kehittyy kuitenkin koko ajan, ja tämä alkaa yleistyä myös yksityismailla.

Tavoitteena yhdistää maanmuokkaus ja istutus

Samaa mieltä on metsäntutkimuslaitoksen tutkija Tiina Laine. Hänen mukaansa koneellinen metsänistutus kannattaa, vaikka se ei istutusvaiheessa sitä ehkä olisikaan.

– Maanmuokkauksen ja istutuksen välisenä aikana ei normaalisti kasva kuin vesakko, hän muistuttaa.

– Koneistutuksella saadaan sen sijaan uudistusala kerralla valmiiksi, eli siinä maanmuokkaus ja istutus yhdistyvät yhdeksi työlajiksi.

Metsäntutkimuslaitoksessa uskotaan, että myös aika on koneiden puolella.

– Metsänomistajat ja metsurit ikääntyvät, Laine sanoo.

– Koneella voidaan taata, että työt tulevat tehdyksi myös tulevaisuudessa.