Tšetšeenitaistelijat avoimesti mukana Donetskin kahakoissa

Venäjän puolelta tulleista tšetšeenitaistelijoista on pitkään liikkunut huhuja Itä-Ukrainassa, mutta nyt he eivät enää yritä piilotella alkuperäänsä. Osa sanoo tulleensa tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin käskystä Itä-Ukrainaan taistelemaan kapinallisten joukoissa.

Ulkomaat
Naamioitunut venäjämielinen kapinallinen
Viktor Drachev / AFP / Lehtikuva

Kymmenet tšetšeenit ovat liittyneet venäläismielisten kapinallisten riveihin Donetskin ja Luhanskin alueilla Itä-Ukrainassa. Tšetšeenitaistelijoista on liikkunut huhuja pidemmän aikaa, mutta nyt he ovat avoimesti kertoneet itsestään usealle tiedotusvälineelle.

Esimerkiksi Financial Timesin toimittaja puhui eilen useamman tšetšeenitaistelijan kanssa ruumishuoneen luona Donetskissa. He kertoivat, että he ovat osa tšetšeeniyksikköä, joka tuli Donetskiin viikko sitten taistelemaan separatistien rinnalle.

– Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov antoi käskyn. He kutsuivat meitä ja me tulimme, 33-vuotias Zelimkhan niminen taistelija sanoi Finacial Timesille.

Heidän yksikkönsä tunnetaan nimellä ”dikaya diviziya”, julma divisioona. Zelimkhan kertoi tulleensa 33 taistelijan kanssa Tšetšenian pääkaupungista Groznyistä. Hän kertoi myös, että Itä-Ukranaissa on taistelijoita Ossetiasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistuvasti kiistänyt venäläisten joukkojen läsnäolon Itä-Ukrainassa. Tšetšenia on Venäjän federaation kuuluva tasavalta, ja sen presidentti Ramzan Kadyrov tunnetaan Moskovan läheisenä liittolaisena.

Ramzan Kadyron itse kiistää lähettäneensä taistelijoita Itä-Ukrainaan, verkkopalvelu Instagramissa julkaisemassaan viestissä.

Ukraina syyttää Moskovaa

Ukrainan ulkoministeriö sen sijaan syyttää lausunnossaan Venäjää terroristien lähettämisestä Ukrainaan.

– On näyttöä siitä, että venäläisiä terroristeja lähetetään Ukrainan maaperälle, ja että tämä toiminta organisoidaan ja rahoitetaan Kremlin ja Venäjän erikoisjoukkojen valvonnassa, Ukrainan ulkoministeriö kirjoitti lausunnossaan.

Monet Tšetšenian sodan veteraaneista tukevat Ramzan Kadyrovia, joka saa rahallista tukea Moskovasta vastineeksi siitä, että hän pitää alueen Kremlin hallinnassa.

Viime päivinä Ukrainan rajaviranomaiset ovat kertoneet pakettiautoista, jotka ovat pyrkineet Ukrainaan. Ilmeisesti niissä on kuljetettu aseita ja taistelijoita. Maanantaina rajavartijat Luhanskissa joutuivat tulitaisteluun yrittäessään pysäyttää yhtä ajoneuvoista. Rajaviranomaiset julkaisivat tämän videon (siirryt toiseen palveluun), jossa esitellään takavarikoituja aseita.

Lähteet: Financial Times, Reuters, NY Times