Hyppää sisältöön

Hymypoikapatsas on jo 60-vuotias

Monen kodin kirjahyllyn koristeena on alkuperältään valkoinen pojan tai tytön pääpatsas. Patsas on jo päässyt miehen ikään.

Kuva: Marjut Haikonen

Kouluissa reippaalle, iloiselle ja kaikkien kaverille lahjoitettu hymypoikapatsas täytti tänä keväänä 60 vuotta.

- Taiteilija Heikki Nieminen ja Pentti Vilppula istuivat kahvilassa ja miettivät, millä tavalla saisivat parempaa palvelua. Puoli vitsinä he totesivat, että palvelu olisi parempaa, jos sen saisi hymyn kanssa. Siinä yhteydessä Nieminen ryhtyi piirtämään luonnosta, miltä tällainen hymy näyttäisi. Näin syntyi hymyilevät pojan kasvot, jotka nyt tunnetaan hymypoikapatsaasta, kertoo patsaan historiasta toiminnanjohtaja Minna-Riikka Järvinen Kehittämiskeskus Opinkirjosta.

Tapahtuman seurauksena Heikki Nieminen teki samana vuonna ensimmäisen hymypoikaveistoksen. Tyttöpatsas saatiin vuotta myöhemmin.

– Kun vuonna 1954 jaettiin ensimmäiset hymypoikapatsaat, jaettiin niitä silloin myös tytöille. Vielä nykyisinkin joillain kouluilla on tapana jakaa pelkkiä poikapatsaita, Järvinen kertoo.

– Joillekin nimenomaan poikapatsas on se aito ja alkuperäinen. Molemmat patsaat ovat kutakuinkin edelleen samannäköisiä kuin 60 vuotta sitten. Ainoa ero on oikeastaan se, että ensimmäiset patsaat olivat onttoja. Kipsi oli 50-luvulla niin arvokasta, ettei ollut varaa tehdä kokokipsisiä. 80-luvulla siirryttiin sitten kokokipsisiin, jotta patsaat eivät rikkoontuisi niin herkästi.

– Ja nykyäänkin veistokset tehdään käsityönä, jokainen yksitellen.

Patsaitten jaossa monia eri käytäntöjä

Patsaiden jaossa on eri kouluissa eri käytäntöjä.

– Voi olla, että jaetaan vain yksi patsas koulua kohden, jolloin koko oppilaskunta äänestää joukostaan veistoksen saajan. Joissain kouluissa taas jaetaan yksi patsas luokkaa tai luokka-astetta kohti. On myös mahdollista, että jokaiselle luokalle jaetaan sekä tyttö- että poikapatsas. Silloin isossa koulussa niitä voi olla melkoinen määrä, kuvailee Järvinen.

Kuva: Yle

Tänä vuonna kouluihin on lähetetty noin 7 000 patsasta. Ihan tarkka luku ei vielä ole selvillä, koska toukokuu on hymypatsaitten osalta hektisintä aikaa.

– Kokonaismäärä selviää vasta kesäkuun puolella, Järvinen arvioi.

Entä miten Järvinen suosittelee pitämään vitivalkoisen patsaan puhtaana sormenjäljistä, pölystä ja ajan hampaalta?

– Olen kuullut kaikenlaisia vinkkejä patsaan puhdistamiseen. Mutta ehkä ajan patina ja tummentunut pinta kuuluvat patsaaseen vähän niin kuin ylioppilaslakkiin. Senkin kuuluu kellastua ja näyttää ne vuodet, joiden aikana on viisautta kartutettu kouluaikojen jälkeenkin. Veistoksenkin kuuluu saada väriä päälleen sitä myöten, kun se ikääntyy.

Hymypojasta löytyy vanha tietoisku Ylen Elävässä arkistossa