1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaikea siitepölykevät näkyy terveydenhuollossa

Meri-Lapissa on runsaasti koivun siitepölyä, mikä näkyy terveydenhuollossa. Esimerkiksi Tornion terveyskeskukseen on hakeutunut voimakkaiden allergiaoireiden takia huomattavasti viimevuotista enemmän asiakkaita.

terveys
Koivun norkoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Meri-Lapin poikkeuksellisen hankala siitepölykevät näkyy terveydenhuollossa.

Esimerkiksi Tornion terveyskeskukseen on hakeutunut voimakkaiden allergiaoireiden vuoksi kaksinkertainen määrä asiakkaita viime vuoteen verrattuna.

–Tyypillisiä allergioireita ovat silmien vetistäminen, nenän tukkoisuus ja limaisuus. Pahimmillaan siitepöly on aiheuttanut herkimmille hengenahdistusoireita, osastonhoitaja Timo Kilpijärvi kuvaa.

Myös Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystyksessä allergiavaivaisia on ollut selvästi viime vuotista enemmän.

"Lääkettä kannattaa ota heti"

Sairaanhoidosta ohjeistetaan allergiasta kärsiviä käyttämään apteekkien käsikauppatuotteita heti allergiaoireiden ilmaantuessa.

– Tavallisestihan ihmiset odottavat, että josko oireet menisivät ilman lääkkeitä ohi. Nyt ei sitä kannata odotella, vaan ottaa lääkettä heti, kun vähänkin oireta alkaa ilmaantua, Kilpijävi neuvoo.

Etelä-Lapissa on harvinaisen runsaasti siitepölyä, sillä koivun ja heinän siitepölykausi osuu poikkeuksellisesti päällekkäin.

Lue seuraavaksi