1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsämustikalle haetaan alkuperäsuojaa – ruotsalaiset empivät vielä

Kuluttajat ympäri maailman eivät pysty erottamaan metsämustikkaa viljellystä pensasmustikasta muun muassa virheellisen markkinoinnin vuoksi. Alkuperäsuoja erottaa elintarvepuolella kopion alkuperäisestä.

luonto
mustikkaa ja mustikanvarpuja
Ville Välimäki / Yle

Espanjassa ja Italiassa useat elintarvikkeet ovat saaneet EU:n alkuperäsuojan, ja esimerkiksi fetan ja oliiviöljyjen parissa toimivat yritykset hyötyvät merkistä myös rahallisesti.

EU antaa prosentiaalisesti isommat tuet alkuperämerkin omaaville tuotteille. Suomalaiselle metsämustikalle haetaan EU:n alkuperäsuojaa, koska maailmanmarkkinoilla se sekoitetaan pensasmustikkaan.

– Periaatteena siinä on, että se eriytetään ominaisuuksiensa vuoksi viljellystä pensasmustikasta, kertoo Arktisten Aromien Simo Moisio.

Suomessa osataan erottaa metsämustikka viljellystä marjasta. Maailmalla erovaisuudet ovat hämärän peitossa.

– Olemme miettineet hakevamme alkuperäsuojaa yhdessä Ruotsin kanssa, mutta siellä kaivataan lisätietoa. Meillä on olemassa eroavaisuuksia, koska Ruotsissa ei ole Arktiset Aromit ry:n kaltaista järjestöä. Olemme toimineet keskeisesti myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa tehden laatu- ja poimintaesitteitä, Moisio kertoo.

Nainen poimii mustikoita
Heli Mälkiä / Yle

– Jos Ruotsi päättää lähteä hakemaan omaa alkuperäsuojaa metsämustikalleen, niin he voivat tehdä sen. Suomi on sitä tukemassa, Simo Moisio lupaa.

Alkuperäsuojahakemus lähtee alkukesästä

Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moision mukaan hakemuksen suhteen pyritään toimimaan ripeästi.

Se on havaittu monta kertaa, että ihmiset eivät meinaa ymmärtää, ettei metsämustikoita viljellä pelloilla.

Simo Moisio

– Meidän pitää toimia ennen kesälomia. Pyydämme vielä kommentteja keskeisimmiltä tutkijoilta ja yrityksiltä. Vaikka olemmekin keränneet hyvin paljon taustatietoa, kaiken täytyy olla kohdallaan. Vieläpä niin, että asiaan vihkiytymätönkin sen ymmärtää.

– Se on havaittu monta kertaa, että ihmiset eivät meinaa ymmärtää, ettei metsämustikoita viljellä pelloilla, Moisio selvittää.

Moisio muistelee, että Kainuun Rönttöselle alkuperäsuojaa odotettiin pari vuotta.

– Hakemuksen pitää olla tarkka kaikkina yksityiskohtineen. Metsämustikan kohdalla alkuperäsuojan saaminen voi kestää, vaikka hakemus olisi kuinka hyvä tai virheetön.

Lue seuraavaksi