Brittihallitus lupaa Skotlannille vakautta osana Britanniaa

Britannian hallitus ja Skotlannin pääministeri ovat esittäneet hyvin erilaisia arvioita Skotlannin taloudesta, jos maa päättää itsenäistyä.

talous

Jokaisella skotlantilaisella on brittikansalaisena vuodessa käytettävänään 1 400 puntaa eli runsaat 1 700 euroa enemmän kuin itsenäisen Skotlannin asukkaana, sanoo Britannian apulaisvaltiovarainministeri Danny Alexander.

Hän esittelee myöhemmin keskiviikkona hallituksen arvion mahdollisen itsenäistymisen kustannuksista Skotlannille ja sen asukkaille. Skotlannissa järjestetään syyskuussa kansanäänestys itsenäistymisestä.

– Osana Britanniaa Skotlannilla on turvatumpi tulevaisuus, vakaampi talous ja edistyvämpi yhteiskunta, Alexander sanoi.

Skotlannin pääministerin Alex Salmondin arvio on toinen: itsenäisen Skotlannin talous on hänen mukaansa ainakin yhtä vahva tai parempi kuin osana Britanniaa. Hän laskee vuosien 2016–2017 budjettivajeen 2,8 prosentiksi bruttokansantuotteesta.

Britannian valtiovarainministeriö on aiemmin arvioinut, että itsenäisen Skotlannin budjettivaje olisi yli viisi prosenttia. Syynä ovat öljytulojen vähentyminen ja väestön ikääntyminen, brittihallitus varoittaa.