Postitoiminnan ehdoista väännetään edelleen – yksikään toimiluvan saanut ei ole aloittanut jakelua

Esa Jakelut Oy harkitsee kirjelähetyksiä koskevan postitoiminnan aloittamista Päijät-Hämeen seudulla. Lupa myönnettiin kaksi vuotta sitten samaan konserniin kuuluvalle Esan Kirjapaino Oy:lle, mutta yhtiö piti lupaehtoja tuolloin liian tiukkoina. Kanta-Hämeen alueella Ilves Jakelulle on myönnetty jo kaksi toimilupaa, mutta molemmista on valitettu.

Kotimaa
Postilaatikkoja kahdessa rivissä
Mikael Juntunen / Yle

Esa Jakelut Oy harkitsee kirjelähetyksiä koskevan postitoiminnan aloittamista. Esa Jakelut kuuluu Esan kirjapaino -konserniin, joka julkaisee Etelä-Suomen Sanomia ja Itä-Hämettä.

Valtioneuvosto on myöntänyt yhtiölle jo toimiluvan, mutta toimitusjohtaja Juhani Penttilä ei ole ehtinyt vielä perehtyä luvan ehtoihin.

– Tarkoitus on aloittaa toiminta jossakin mittakaavassa, sanoo Penttilä.

Tarkoitus on aloittaa toiminta jossakin mittakaavassa.

Juhani Penttilä

Toimilupa-alue sisältää Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Hämeenkosken, Iitin, Joutsan, Kuhmoisten, Kärkölän, Lahden, Nastolan, Orimattilan, Padasjoen, Pertunmaan ja Sysmän kunnan alueet

Lupa myönnettiin kaksi vuotta sitten samaan konserniin kuuluvalle Esan Kirjapaino Oy:lle, mutta yhtiö piti lupaehtoja liian tiukkoina ja valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusprosessi on edelleen kesken.

– Olemme odottaneet asian etenemistä jo kaksi vuotta, joten päätimme tehdä uuden, hieman erilaisen hakemuksen, kertoo Penttilä.

Lupaehdot hiertävät

Toistaiseksi yksikään yksityisen toimiluvan saaneista ei ole aloittanut postitoimintaa. Kanta-Hämeen alueella Ilves Jakelulle on myönnetty jo kaksi toimilupaa, mutta molemmista on valitettu.

Esa Jakelut Oy:n uusi toimilupa on voimassa 28.5.2024 saakka. Esa Jakelut Oy:lle asetetut toimilupaehdot ovat sisällöltään samat kuin Ilves Jakelu Oy:lle tammikuussa 2014 Hämeenlinnan alueelle myönnetyssä toimiluvassa.

Näitä ovat osoitteenmuutos- ja jakelunkeskeytyspalvelun järjestäminen, lähetysten merkitseminen tunnistettavalla tavalla sekä keräilypisteiden järjestäminen virheellisesti jaettujen lähetysten palauttamista varten.

Toimilupaehtojen mukaan Esa Jakelut Oy:n on jaettava lähetykset vähintään kerran viikossa. Lupa edellyttää myös, että virheellisesti jaettujen lähetysten palauttamista varten joka kunnassa on vähintään yksi keräilypiste.