Rullistelu jäi juoksun jalkoihin – 90-luvun muotijuttu vakiintui oikeaksi urheiluksi

Ennen vuosituhannen vaihdetta alkanut rullaluistinbuumi on tehnyt hidasta kuolemaa jo useiden vuosien ajan. Kauppiaiden mukaan tilalle ovat tulleet niveliä vähemmän kuormittavat lajit. Toisaalta rullaluistelu on vakiinnuttanut asemaansa vakavasti otettavana urheilulajina: nyt sitä tehdään tosissaan.

urheilu
YLE / Kia-frega Prepula

Rullaluistinharrastuksen kulta-aika näyttää olevan takana. Lahtelaisista urheiluliikkeistä kerrotaan, että luistimia myydään edelleen, mutta harrastajakunta ei ole enää kasvussa.

Tänä päivänä eniten ostajia kiinnostavat kalliit luistinmallit, joita käyttävät kokeneet harrastajat. Sen sijaan halpamallien myynti on vähentynyt.

Lahden Sportian myyjä Teemu Prusila uskoo, että kiinnostuksen vähenemisen takana on muiden välineiden kuten rullasuksien ja potkulautojen suosion kasvu.

– Aina tulee uusia harrastuksia, ja vanhat sitten jäävät. Saa nähdä, kuinka pitkään ihmiset potkulautailevat. On tämä vähän kustannuskysymyskin: potkulautailu on vähän halvempi harrastus kuin rullaluistelu.

Nyt rullaluistelu on kuitenkin vakiintunut kuntoilumuoto: luistellaan pitkää matkaa, hyvillä varusteilla.

Jari Salminen

– Routa tekee aina tehtävänsä. Suomessa asvaltit eivät ole ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin useassa muussa maassa, missä rullaluistelu on isossa buumissa, jatkaa Prusila.

Intersport Itiksen kauppias Jari Salminen uskoo, että rullaluistelun luonne on muuttunut. Aiemmin rullistelu oli nuorempien muotijuttu.

– Nyt rullaluistelu on kuitenkin vakiintunut kuntoilumuoto: luistellaan pitkää matkaa, hyvillä varusteilla. Itse olen rullaillut, ja tiet ovat kyllä hyvässä kunnossa. Rullaluistellessa pitää päästä pitkää matkaa kovalla vauhdilla, joten isommat pyörätiet ovat kyllä kunnossa, sanoo Salminen.

Luistimista otettiin rullat pois

– Sellaiset harrastukset, jotka ovat nivelille vähemmän rasittavia, ovat turvallisempia. Perinteinen juoksu ja pyöräilykin on varmaan vienyt rullaluistelulta harrastajamääriä, tuumaa Sportian myyjä Prusila.

Myös TopSportin varatoimitusjohtaja Mika Naaralainen uskoo, että juoksubuumi on vallannut rullaluistelijat. Markkinavalikoima on typistynyt muutamaan merkkiin, ja mallimäärä on romahtanut, sanoo Naaralainen.

– Rullaluistelu oli kova juttu 1990-luvun lopussa. Jyrkin lasku harrastajamäärissä on ohi, mutta alamäki on pysynyt tasaisena jo parin vuoden ajan. Nyt tuntuu, että seurapeli frisbeegolf nostaa päätään.