1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipomusten kysyntä hieman hiipunut - moni tekee osan tarjoilusta itse

Osa perheistä tilaa valmistujaisjuhlan kaikki järjestelyt henkilökuntineen pitopalvelusta. Haitarin toisessa päässä kaikki tehdään itse ja välimallissa osa tuotteista haetaan leipomosta. Viime vuosina leipomusten kysynnässä on havaittu pientä hiipumista.

Kotimaan uutiset
Pitopalvelu Roosamaria
Jarno Tiihonen / Yle

Merilappilaisissa pitopalveluyrityksissä ja konditorioissa on havaittu kysynnän lievää hiipumista viime vuosina. Monissa perheissä osa tarjoiltavista tehdään itse. Toiset tekevät itse voileipäkakun ja tilaavat täytekakun. Toiset tekevät toisinpäin. Monet tilaavat esimerkiksi pikkuleivät tai gluteenittomat tuotteet.

Torniolaisen Karkiaisen kahvilavastaava Jaana Peitso sanoo, että juhlien järjestelyihin vaikuttavat taloudellisesti niukat ajat, mutta myös kotikokkailun kasvava suosio.

– Muutama vuosi on mennyt tällä lailla, että tilausten suhteen on ollut hiljaisempaa. Olemme miettineet, että onko se juuri tämä lama-aika, joka syö tilauksia. Ja tekevätkö ihmiset juuri sen vuoksi enemmän kotona. Mutta löytyy myös sellainen piirre, että leipominen on nouseva trendi nykypäivänä. Netti pursuaa blogeja, joissa on erikoisia ja mielenkiintoisia reseptejä ja ohjeita. Uskoisin, että moni kotikokki koittaa niitä, Peitso sanoo.

Koko paketti voi kustantaa tuhansia

Torniolaisen Roosamarian yrittäjä Maria Keskimaunu kertoo, että toukokuun viimeinen viikonloppu on pitopalveluyrittäjälle vuoden hektisin viikonloppu.

– Onneksi tämä kuitenkin tiedetään, niin tähän voidaan varautua.

Myös Keskimaunu on havainnut, että kovat ajat heijastuvat kysyntään.

– On selvää, että ihmisten täytyy miettiä, että minkä verran tilaa ulkopuolisia palveluita, koska siitä selviää yleensä vain rahalla. Mutta sanoisin, että älkää ihmiset hermostuko, jos ei ole mahdollista laittaa paljon. Talo elää tavallaan ja vieras kulkee ajallaan. Ei haittaa, jos joku loppuu kesken.

Roosamariasta osa asiakkaista hakee pari kakkua ja osa tilaa koko paketin henkilökuntineen

– Siinä on isosti haitaria. Jos hinnoista puhutaan, niin 50 - 3 500 euroa ja sille välille, Keskimaunu laskee.

Kemiläisessä konditoria Mioriitassa lasketaan, että koko paketti eli useamman sortin kakut ja pikkuleivät maksaa 30 - 70 vieraalle 100 - 250 euroa.

Lue seuraavaksi