Mäntsälässä käydään vielä vuosia koulua parakeissa

Mäntsälässä kapinoidaan koulujen paremman sisäilman puolesta. Ehnroosin yläkoulussa on kärsitty vuosia huonosta sisäilmasta. Oppilaat protestoivat jäämällä kotiin koko loppuviikoksi. Mäntsälässä pohditaan, olisiko elinkaarimallista ratkaisua vuosia kestäneeseen kouluongelmaan.

Mäntsälä
Ehnroosin koululaiset opiskelevat parakeissa ainakin tulevat vuodet.
Ehnroosin koululaiset opiskelevat parakeissa ainakin tulevat vuodet.Yle

Päänsärkyä, hengitysvaikeuksia ja kuumeilua. Siinä muutama esimerkki, miten huono sisäilma vaikuttaa oppilaisiin.

– Monet lähtevät buranapurkki mukana kouluun. Sen voi kuvitella vanhempana mitä se koulunkäynti on kun päätä särkee. Ei siinä pysty keskittymään, sanoo Ehnroosin yläkoulun vanhempainyhdistyksen jäsen ja kunnanvaltuutettu (ps) Sari Martniku.

Martniku on itse käynyt Ehnroosin koulua ja hänellä on ollut samassa opinahjossa kaksi lasta. Vanhin tytär on saanut rajuja oireita koulun huonosta sisäilmasta.

– Pahimmillaan hän pystyi olemaan koulussa muutamia tunteja viikossa, Martniku kertoo.

Uusia tiloja kaivataan kipeästi

Ehnroosin koulun sadat oppilaat jäivät keskiviikkona kolmeksi päiväksi pois koulusta. Oppilaat palaavat kouluun päättäjäispäivänä lauantaina. Oppilaat protestoivat lakolla koulurakennuksen sisäilmaongelmien huonoon hoitamiseen. Oppilaiden vanhempien mielestä uusia tiloja tulee käyttöön liian hitaasti.

Lakosta huolimatta koulussa ymmärretään, että nopeasti paisunut Mäntsälä ei voi vetää hatusta kymmeniä miljoonia uusien koulujen rakentamiseen. Ensiapua on haettu parakeista, joissa opiskelee jo 18 luokkaa. Syksyllä niitä on luvassa lisää. Silti vuosia jatkunut tilanne rassaa opettajien hermoja.

– Olen erittäin kiitollinen siitä, että opettajat ovat jaksaneet opettaa vaikeissa oloissa. Motivaatio löytyy päivittäisestä opetuksesta ja onnistumisista oppilaiden kanssa, sanoo Ehnroosin koulun rehtori Marko Lipponen.

Pelastaako elinkaarimalli?

Mäntsälän kunta selvittää parhaillaan voiko Ehnroosin koulua kunnostaa edes osittain vai jyrätäänkö se maan tasalle. Pelastajaa etsitään myös elinkaarimallista. Siinä rakennusliike rakentaa koulun, johon kunta tulee vuokralaiseksi.

– Meidän kiinteistömassa kasvaa koko ajan ja se tarkoittaa, että pitäisi palkata henkilöstöä lisätä. Kun ulkopuolinen palveluntuottaja lähtisi tätä toteuttamaan, niin meidän ei tarvitsisi henkilöstöä lisätä, valottaa Mäntsälän kunnan tekninen johtaja Hannu Seppälä elikaarimallin etuja.

Sitä ennen on edessä vielä monta oppituntia parakissa.