Levolla lepää olympiamitalisteja – merkkihenkilöiden hautapaikat listalle

Kulttuurihistoriallisesti tärkeät haudat ja muistomerkit halutaan säilyttää jälkipolville. Löydetyistä arvokohteista laaditaan esite, jonka avulla ihmiset pääsevät tutustumaan Lahden hautausmaihin.

ilmiöt
Levon hautausmaa
Elise Tykkyläinen/Yle

Muistomerkkejä pystytetään suurmiehille, mutta joskus ruohon peittämä kivipaasikin voi kuulua paikalliselle merkkihenkilölle. Lahdessa etsitään parhaillaan arvokohteita hautausmailta.

– Nyt kartoitetaan historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävät haudat ja muistomerkit, ettei niitä hävitetä, kun hautoja otetaan aikanaan uudelleenkäyttöön, kertoo Lahden seurakuntayhtymän vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne.

Seurakuntayhtymän hallinnassa on satoja hoitamattomia hautoja. Lahdessa hautapaikat otetaan uudelleen käyttöön, kun hautauksesta on kulunut 25 vuotta. Arvokohteita kartoitettaessa listataan myös yksityisessä omistuksessa olevat haudat ja muistomerkit.

Levolla lepää olympiamitalisteja

Levon hautausmaa on jo inventoitu. Läntinen sekä Mustankallion hautausmaa kartoitetaan kesän aikana. Kartoituksen tekee yrittäjä Päivi Oksanen, jonka paikallistuntemus on karttunut mm. Lahden seudun oppaissa.

Levon hautausmaalta Oksanen löysi mm. olympiamitalistien hautoja.

– Vuoden 1912 Suomen olympiajoukkueen mitalistit Eero Hyvärinen ja Hannes Sirola lepäävät Levolla. Samoin vuoden 1952 olympiamitalisti Tauno Kovanen. Näyttävistä muistomerkeistä on hyvä esimerkki kuvataiteilija Veikko Leppäsen hautamuistomerkki. Levon kappelin lähellä sijaitseva patsas on Leppäsen itsensä tekemä, Oksanen luettelee löytyneitä arvokohteita.

Kohteiden tunnistaminen vaatii taidehistorian tuntemusta ja tietoa paikallisista merkkihenkilöistä.

Vuoden 1912 Suomen olympiajoukkueen mitalistit Eero Hyvärinen ja Hannes Sirola lepäävät Levolla. Samoin vuoden 1952 olympiamitalisti Tauno Kovanen.

Päivi Oksanen

– Pitää huomioida vainajan yhteiskunnallinen merkittävyys Lahdessa ja Päijät-Hämeessä. On henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti, Oksanen perustelee.

Seurakunnalla hoitovastuu

Jälkipolville säilytettävät arvokohteet ovat seurakunnan vastuulla.

– Pidämme ne kunnossa, vaikka mitään intensiivistä hoitoa emme voi luvata. Mutta kohteita ei ole paljon, niin suurta laskua siitä ei synny, vt. puistopäällikkö Alanne tietää.

Inventoinnin jälkene arvokohteista on tarkoitus tehdä esite, jonka avulla kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan Lahden hautausmaihin.

– Esimerkiksi Lahden seudun oppaiden hautausmaakävelyillä käy paljon ihmisiä. Uskon, että esite ja listatut arvokohteet kiinnostavat ihmisiä. Hautausmaiden kautta voi tutustua paikallishistoriaan, Päivi Oksanen muistuttaa.

Arvokohteita etsitään hautausmailla ympäri Suomea – Museovirasto vastaa kysyntään julkaisemalla inventointioppaan seurakunnille vielä tänä vuonna.