Syöpähoito seuraa lasta aikuisuuteenkin – jälkiseuranta paranee syksyllä

Lasten syöpähoidot ovat Suomessa maailman huippuluokkaa. 80 prosenttia lapsista paranee syövästä. Sen sijaan syöpälasten terveyden seuranta heidän tultuaan täysi-ikäisiksi on ollut Suomessa tähän mennessä retuperällä.

Kotimaa
Lapsi leikkii lastensairaalan lattialla.
Uuden lastensairaalan tarpeellisuutta on perusteltu nykyisten tilojen ahtaudella ja huonolla kunnolla.Yle

Kaksi kolmasosaa lapsena syöpään sairastaneista kärsii hoitojen aiheuttamista ongelmista aikuisena. Oireet voivat ilmaantua jopa vuosikymmenten kuluttua hoitojen päättymisestä.

– Muun muassa sydämen toimintahäiriöitä, munuaisoireita, sosiaalisia ongelmia ja oppimisvaikeuksia sekä vaikeuksia lasten saannissa, luettelee lasten syöpälääkäri Päivi Lähteenmäki syöpähoitojen aiheuttamia ongelmia.

Seurantaa tähän mennessä vain Pirkanmaalla

Tähän mennessä Suomessa ei ole ollut kattavaa seurantajärjestelmää, jolla syöpälasten terveyttä seurattaisiin heidän tultuaan täysi-ikäisiksi. Lasten syöpälääkärit ovat puhuneet asiasta jo vuosikymmenen ajan.

– Ainoastaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on ollut tällainen systemaattinen jälkiseuranta muutaman vuoden ajan, osastonylilääkäri Päivi Lähteenmäki Turun lastenklinikalta kertoo.

Muualla Suomessa syöpälapset ovat aikuisiksi tultuaan joutuneet asioimaan eri sairaaloissa, eri osastoilla ja useilla eri lääkäreillä. 12-vuotiaana leukemiaan sairastuneella turkulaisella Tommy Fröbergillä on tästä omakohtaisia kokemuksia.

Siellä ei menty enää potilaan ehdoilla vaan sairaalan ehdoilla.

Tommy Fröberg

– Kun olin lastenklinikalla, kaikki hoitui samalla osastolla. Sitten kun siirryin aikuisten puolelle, niin enää ei menty potilaan ehdoilla vaan sairaalan. Lääkäri vaihtui joka tapaamisella, ja aina sai kertoa kaikki asiat uudestaan. Se oli vähän rankkaa, Tommy Fröberg sanoo.

Seurantajärjestelmä vihdoin koko maahan

Ensi syksynä tilanne muuttuu koko maassa. Kaikkiin Suomen viiteen yliopistosairaalaan perustetaan erilliset seurantapoliklinikat syöpälasten aikuisiän terveysseurantaa varten.

– Tarkoitus on, että näihin poliklinikoihin keskitettäisiin syöpälasten aikuisiän jatkohoito ja seuranta. Syövän lapsena tai nuorena sairastaneella on myös oikeus ottaa yhteys näihin poliklinikoihin jälkikäteen, sanoo lasten syöpälääkäri Päivi Lähteenmäki.

Systemaattinen seuranta auttaa parantamaan terveyttä

Suomessa on noin 7 000 täysi-ikäistä, jotka ovat lapsena sairastaneet syövän. Tämä joukko kasvaa noin sadalla joka vuosi. Seurantajärjestelmä on luotu heitä varten.

– Ajatuksena on, että tällaisella systemaattisella toiminnalla voitaisiin paremmin hoitaa heidän terveyttään jatkossa, Päivi Lähteenmäki sanoo.