Väitös: korkea verenpaine ja ylipaino lisäävät riskiä Alzheimerin tautiin

Keski-iän korkea verenpaine ja ylipaino saattavat johtaa dementiaan vanhemmalla iällä.

kohonnut verenpaine (verisuonitaudit)
Aviomies hoitaa vaimoaan kotinsa makuuhuoneessa.
Arja Lento / Yle

Keski-iän kohonnut verenpaine ja ylipaino ovat yhteydessä dementiaan ja Alzheimerin tautiin liittyviin aivomuutoksiin myöhemmällä iällä, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Miika Vuorisen väitöskirjatutkimus, joka tarkastetaan ensi viikolla Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Keski-iän kohonnut verenpaine lisäsi aivojen kuorikerroksen ohentumisen sekä valkean aineen muutosten todennäköisyyttä 20-30 vuoden seurannassa. Ylipaino ja lihavuus sen sijaan olivat yhteydessä pelkästään valkean aineen muutoksiin. Myös sepelvaltimotautia sairastavilla tutkimushenkilöillä todettiin verrokkeihin nähden ohuempi aivokuori magneettikuvauksessa.

Väestön ikääntymisen myötä muistisairaiden määrän on ennustettu jopa kolminkertaistuvan maailmanlaajuisesti vuoteen 2040 mennessä. Tällä hetkellä Alzheimerin tautiin ei ole olemassa parantavaa tai taudin kulkuun vaikuttavaa lääkitystä, mikä on korostanut taudin riskitekijöiden hoidon merkitystä. Useat epidemiologiset seurantatutkimukset ovat liittäneet keski-iän sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät lisääntyneeseen riskiin sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin, mutta taustalla olevat mekanismit ovat jääneet epäselviksi.

Aivojen harmaan ja valkean aineen muutokset on yhdistetty muistisairauksiin, mutta aivomuutoksille altistavista riskitekijöistä on vielä melko vähän tietoa. Aiemmat poikkileikkaustutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia ja yli 20 vuoden seuranta-ajan pitkittäistutkimukset ovat olleet harvinaisia.