1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puoluetoimisto ei sanele paikallista toimintaa – Kajaanin tapaus kuohuttaa Facebookissa

Kokoomuksessa luotetaan jäseniensä arvostelukykyyn niin sosiaalisessa mediassa kuin julkisuudessa muutoinkin. Puoluetoimiston johdolla ei paikallisia tapauksia juurikaan käsitellä. Kajaanissa valtuustoryhmän erottamisasiaa käsitellään aktiivisesti Facebookissa.

politiikka
Facebookin kirjautumissivu
Markku Karvonen / Yle

Kajaanin kokoomuksen valtuustoryhmän erottamisasia puhuttaa vilkkaasti Facebookissa. Elina Kurikan erottamista perusteltiin luottamuspulalla, johon on vaikuttanut muun muassa sekä kokoomuslaisten että myös muiden poliittisten ryhmien jäsenten hyvien tapojen vastainen kohtelu niin julkisuudessa kuin ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

Facebookissa Kurikan julkisessa profiilissa keskusteluun on osallistunut myös valtuustoryhmäläisiä, ja erottamista puidaan kommenteissa hyvinkin yksityiskohtaisesti. Vielä tiistaiaamuna valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen sanoi Yle Kainuun haastattelussa, että ryhmä pitäytyy maanantai-iltana lähettämässään tiedotteessa eikä erittele erottamiseen johtaneita syitä enempää.

Keskiviikkoiltapäivänä keskustelussa ehdoteltiin muun muassa Kainuun kokoomukselle, että se tekisi sovinnon Kurikan kanssa ja tekisi hänen johdollaan ohjeet sosiaalisen median käytöstä.

Kuvakaappaus Elina Kurikan julkisesta FB-profiilista.
Kuvakaappaus Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmästä erotetun Elina Kurikan julkisesta Facebook-profiilista, jossa on käyty vilkkaasti keskustelua erottamiseen liittyen. Kuvan vasemmasta alareunasta on häivytetty aiheeseen liittymättömiä kuvia.Facebook.com/aekurikka

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen kertoi Yle Kainuulle, että kokoomuksella ei ole jäsenilleen some-ohjeistusta.

– Jäsenille suunnattua ohjeistusta käyttäytymisestä, kirjoittamisesta tai sosiaalisessa mediassa mukana olemisesta ei ole, vaan jokainen toimii oman harkintansa mukaan. Kunnallisvaalien alla 2012 päivitimme ehdokkaille some-kirjasen, jossa otetaan lyhyesti kantaa siihen, mikä on sosiaalisessa mediassa sopivaa ja mikä ei.

– Paikalliset toimijat määrittelevät omaan toimintakulttuuriin liittyvät sopivuuden rajat. Esimerkiksi valtuustoryhmillä eri kaupungeissa ja kunnissa on oma toimintatapa- ja kulttuuri, ja se määrittää itse omaa toimintaansa merkittävällä tavalla ja itseohjautuvasti, Tujunen kertoo.

Valtuustoryhmillä eri kaupungeissa ja kunnissa on oma toimintatapa- ja kulttuuri, ja se määrittää itse omaa toimintaansa merkittävällä tavalla ja itseohjautuvasti.

Taru Tujunen

Puoluesihteerin mukaan puoluetoimistossa käsitellään äärimmäisen harvoin some-käyttäytymiseen liittyviä asioita kentältä.

– Ylilyöntejä voi olla, tai yksittäisen henkilön osalta nouta jotain isompaa keskustelua, mutta vähän me olemme joutuneet näihin puuttumaan.

– Ensisijaisesti paikalliset asiat käsitellään kunkin vaalipiirin piirijärjestössä. Joissakin syystä tai toisesta hyvin erityisissä tapauksissa puoluetoimistosta esimerkiksi järjestöpäällikkö tai kunnallissihteeri voi olla mukana arvioimassa tilannetta ja ratkaisemassa sopua, Taru Tujunen kertoo.

Kokoomuksen puoluetoimistosta ei aiota ohjeistaa sopivasta käyttäytymisestä jäsenistölle.

– Hankalalta tuntuu, että tänä päivänä ylhäältä päin ohjattaisiin, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kokoomuksessa on kymmeniätuhansia jäseniä, ja valtaosa heistä tietää missä kulkee sopivan käyttäytymisen raja, onpa se sosiaalisessa mediassa, mielipidekirjoituksessa lehteen tai torin yleisötapahtumassa.

– Luotamme ensisijaisesti jäsenten ja toimijoiden omaan arvostelukykyyn, Tujunen sanoo.

Lue seuraavaksi