1. yle.fi
  2. Uutiset

Säätiö Nuutajärven tueksi

Pirkanmaalla sijaitsevan Nuutajärven lasikylän tueksi perustetaan säätiö. Mesenaatteja aletaan etsiä sekä teollisuudesta että yksityishenkilöistä.

kulttuuri
Nuutajärven lasikoulun opiskelija työstämässä lasia.
Nuutajärven lasikoulun opiskelija työstämässä lasia.Yle

Lasinpuhaltaminen on yhä voimissaan Nuutajärvellä.

Siellä toimii esimerkiksi 90-luvulla perustettu Ammattiopisto Tavastian lasikoulu, jonka opiskelijat tekevät töitä muun muassa kylän muotoilijoille ja taiteilijoille.

Yli 200-vuotias lasikylä on kuitenkin muutoksen edessä, sillä Fiskars siirsi Nuutajärven lasituotannon keväällä Iittalaan.

Siihen päättyi kylän pitkä teollinen historia.

Nuutajärven lasikoulun opiskelija työstämässä lasia.
Yle

- Nuutajärven lasikylä on murrosvaiheessa. Vanha teollinen aika on takana. Nyt haetaan uutta lähtöä ja nyt pitää varmistaa edellytykset tälle uudelle toiminnalle, Göran Andersson, Nuutajärven lasitehtaan takavuosien johtaja toteaa.

Säätiön valmistelu pitkällä

Joukko paikkakuntalaisia ja lasialan asiantuntijoita on ryhmittynyt uuden Nuutajärven tueksi. Göran Andersson on yksi hankkeen puuhamiehistä.

Tarkoituksena on perustaa säätiö, joka turvaisi lasikylän tulevaisuuden. Valmistelut ovat jo pitkällä.

Nuutajärven lasikoulun opiskelijoita työstämässä lasia.
Yle

Nuutajärvellä työskentelee nyt parisenkymmentä lasinpuhaltajaa, käsityöläistä ja muotoilijaa.

Yksi heistä on Markku Salo, kansainvälisesti menestynyt muotoilija, joka asuu yhdessä Nuutajärven Pruukin vanhoista rakennuksista ja työskentelee toisessa.

- Kun aloimme miettiä sitä, mihin suuntaan Nuutajärveä pitäisi kehittää, ensimmäisenä tuli huoli siitä, millä lailla voisimme säilyttää tämän todella hienon Nuutajärven kulttuuriperinnön, Salo kertoo.

Nuutajärven lasikoulun opiskelija työstämässä lasia.
Yle

Kaj Franckin hengessä

Nuutajärvellä toistellaan yhä Kaj Franckin nimeä. Tehtaan museo on kokonaistaideteos, jonka Franck aikoinaan suunnitteli.

Franck oli yksi suomalaisen lasitaiteen uudistajista, joka toimi pitkään Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana.

Perusteilla olevan säätiön tavoitteena on lasikulttuurin vaalimisen ja uudistamisen ohella muun muassa lasikylän kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuskannan säilyttäminen.

Varainkeruu alkaa, kun säätiö on perustettu.

- Joudumme tietysti lähestymään sekä kiinnostuneita yksityisiä että teollisia lahjoittajia, joilla saattaa olla jotain intressiä siinä, että luova ja aktiivinen toiminta jatkuu Nuutajärvellä.

Nuutajärven rakennukset ovat 1800-luvun puolivälistä.

Ne omistaa pörssiyhtiö Fiskars.

Nuutajärven lasikoulun opiskelijan valmistama lasinen merihevonen.
Yle
Lue seuraavaksi