1. yle.fi
  2. Uutiset

Verinen hyökkäys kirkkoon Keski-Afrikan tasavallassa

Silminnäkijöiden mukaan kuolleita on kymmeniä. Pelkona on, että hyökkäys aiheuttaa uuden väkivallan kierteen kristittyjen ja muslimien välillä. Keski-Afrikan väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia. Alueella on myös suomalaisia rauhanturvaajia.

Ulkomaat
Loukkaantunutta miestä kannettiin auton lavalle iskun kohteeksi joutuneesta kirkosta Banguissa 28. toukokuuta.
Loukkaantunutta miestä kannettiin auton lavalle iskun kohteeksi joutuneesta kirkosta Banguissa 28. toukokuuta.Reuters

Muslimikapinalliset ovat tehneet tuhoisan hyökkäyksen kirkkoon Banguissa, Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa. Ainakin 11 ihmistä on kuollut, kun asemiehet avasivat tulen ja heittivät kirkkoon myös käsikranaatteja.

Paikallisen papin mukaan kuolleita olisi jopa 30. Myös toinen silminnäkijä sanoi laskeneensa ainakin 28 ruumista, samoin Reutersin paikalla oleva kameramies kertoi kymmenistä kuolleista. Lisäksi useita on haavoittunut vakavasti. Kirkon alueella oli satoja aiempia väkivaltaisuuksia paenneita siviilejä.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa iltapäivällä Banguissa. Ryhmä asemiehiä hyökkäsi katoliseen Notre Dame de Fatiman kirkkoon sen jälkeen kun läheisessä kaupunginosassa kristitty militia oli ottanut yhteen muslimitaistelijoiden kanssa.

Pelkona on, että kristittyjen ja muslimien väliset yhteenotot roihahtaisivat uudelleen täysimittaisesti. Tähän mennessä kostoniskut ovat olleet lähinnä kristittyjen ryhmien tekemiä muslimeja vastaan. Muslimit pakenivat pääkaupungista aiemmin tänä vuonna väkivaltaisuuksia, joita YK on kuvannut etniseksi puhdistukseksi.

Keski-Afrikan tasavalta ajautui kaaokseen sen jälkeen, kun muslimivähemmistöön kuuluvat Séléka-kapinalliset syöksivät presidentti François Bozizén vallasta maaliskuussa 2013. Tuhansia ihmisiä on kuollut ja noin miljoona maan 4,6 miljoonasta asukkaasta paennut kodeistaan.

Afrikan unioni on lähettänyt noin 5 600 rauhanturvaajaa ja Ranska noin 2 000 sotilasta rauhoittamaan tilannetta. Keski-Afrikan tasavallassa on myös suomalaisia rauhanturvaajia.

Yksi rauhanturvaajien tehtävistä on turvata lentokentälle majoittautuneet noin satatuhatta siviiliä, jotka ovat paenneet pääkaupungin väkivaltaisuuksia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi