Venäjä perustaa talousliiton Kazakstanin ja Valko-Venäjän kanssa – toivovat kilpailijaa EU:lle

Monet entisen Neuvostoliiton maista ovat kieltäytyneet osallistumasta Euraasian talousliittoon. Armenia ja Kirgisia harkitsevat sopimusta.

talous
Valkovenäjän presidentti Alexander Lukashenko (vas.), Venäjän Vladimir Putin ja Kazakstanin Nursultan Nazarbajev allekirjoittivat 29. toukokuuta sopimuksen Euraasian talousliiton perustamisesta.
Valkovenäjän presidentti Alexander Lukashenko (vas.), Venäjän Vladimir Putin ja Kazakstanin Nursultan Nazarbajev allekirjoittivat 29. toukokuuta sopimuksen Euraasian talousliiton perustamisesta.Juri Kadobnov / POOL / EPA

Venäjän, Kazakstanin ja Valko-Venäjän presidentit ovat allekirjoittaneet torstaina sopimuksen Euraasian talousliiton perustamisesta. Sopimus allekirjoitettiin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Maiden tavoitteena on, että ensi tammikuussa voimaan tulevasta talousliitosta tulee kilpailija Yhdysvalloille, EU:lle ja Kiinalle.

Tulevan Euraasian talousliiton alueella asuu yli 170 miljoonaa ihmistä ja niiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on noin 2,7 tuhatta miljardia dollaria, kertoo Reuters. Venäjä ja Kazakstan ovat muun muassa öljytuottajamaita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili maiden välistä sopimusta erityiseksi ja mullistavaksi. Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajev puolestaan näkee liiton siltana idän ja lännen välillä.

Maat solmivat jo vuonna 2010 tulliliiton, joka sallii muun muassa hyödykkeiden ja työvoiman liikkuvuuden maiden välillä.

Putin on kiistänyt, että talousliitto olisi pyrkimys herättää henkiin vuonna 1991 romahtanut Neuvostoliitto.

Monet entisen Neuvostoliiton alueelle kuuluneista maista on kieltäytynyt osallistumasta Euraasian talousliittoon. Esimerkiksi Ukraina jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle sen jälkeen, kun maan entinen presidentti syöstiin helmikuussa vallasta.

Sen sijaan Armenia ja Kirgisia harkitsevat liittymistään talousliittoon.

Lähteet: AP, Reuters, Itar-Tass