1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Kysely: Tietokoneella pelaaminen aloitetaan jo naperoikäisenä

Muistatko kotisi ensimmäisen tietokoneen? Mitä teit sillä? Mitkä pelit tekivät sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Muun muassa näitä asioita selvitettiin Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineen laajassa kyselyssä.

pelit
Commodeore 64.
YLE / Pertti Aherva

Muistatko tietokonepelin nimeltä Civilization? Sen pelin, missä pelaaja aloitti rakentamaan uutta sivilisaatiota tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua ja eteni pitkälle tulevaisuuteen saakka?

Turun yliopiston digitaalisen oppiaineen toteuttamassa kyselyssä Civilization sai eniten mainintoja, kun vastaajilta kysyttiin mieleenpainunutta peliä. Paljon ääniä saivat myös Super Mario, Doom ja Tetris.

Pelaaminen houkuttaa koneelle

Pelaaminen onkin ollut suurin motiivi tietokoneharrastuksen aloittamiseen. Se on monasti kulkenut käsi kädessä ohjelmointiharrastuksen kanssa. Kovin suurena yllätyksenä tuskin tulee se tieto, että Commodore 64 on ollut monen ensimmäinen kosketus tietokoneisiin.

Takavuosina tietokoneisin tutustuttiin useimmiten teini-ikäisinä. Nyt tilanne on kokonaan toinen.

– Nyt tietokoneen kanssa touhutaan heti, kun hiiri ja näppäimistö vähänkään pysyvät käsissä, naurahtaa dosentti Petri Saarikoski Turun yliopistosta.

Kyselyn mukaan valtaosa vastaajista onkin aloittanut pelaamisen alle 8-vuotiaina, osa alle 4-vuotiaina.

Kyselyyn vastasi 1 453 henkilöä, joista yli kolme neljäsosaa oli miehiä. Vastaajat olivat erityisesti suurilta tietoteollisuuden ja yliopistojen paikkakunnilta kuten pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Turusta ja Oulusta. Yli puolet vastaajista oli syntynyt 1970- ja 1980-luvuilla ja vastatessaan 25–39-vuotiaita.

Lue seuraavaksi