Etelä-Afrikassa oikeus pohtii synnytyssairaalassa vaihtuneiden pikkutyttöjen kohtaloa

Vauvana vaihtuneet tytöt ovat nyt lähes nelivuotiaita. Virhe havaittiin, kun toinen äideistä haki elatusapua lapselleen. Lasten äideistä toinen haluaisi biologisen tyttärensä, toinen haluaisi pitää tilanteen ennallaan.

Ulkomaat

Etelä-Afrikassa tuomioistuin on aloittanut tutkinnan kahden synnytyssairaalassa vahingossa vaihtuneen pikkutytön tilanteesta. Lasten äidit ovat erimielisiä siitä, kuinka vaikea tilanne pitäisi ratkaista.

Tyttövauvat syntyivät Tampo Memorial -sairaalassa Boksburgissa Johannesburgin lähellä elokuussa 2010. Vaihtuminen ilmeni vasta nyt, kun toinen äideistä yritti hakea elatusapua lapselleen. Äiti on työtön yksinhuoltaja.

Elatusavun saamiseksi lapsen isä oli osallistunut isyystestiin, jossa todettiin, että mies ei ole tytön biologinen isä. Lisäkäänne tapahtui, kun testeissä todettiin, ettei äitikään ole tytön biologinen vanhempi. Tämän jälkeen äiti oli ottanut yhteyttä sairaalaan, missä virhe huomattiin.

Molempien lasten äidit osallistuivat sairaalan järjestämään terapiaan, joka päättyi helmikuussa. Virheen huomannut äiti kuitenkin haluaisi vielä terapiankin jälkeen, että biologinen lapsi palautettaisiin hänelle ja vastaavasti toinen tyttö omille biologisille vanhemmilleen. Toisen lapsen äiti ei kuitenkaan ole ollut vaihtoon suostuvainen, minkä vuoksi asiaa puidaan nyt oikeudessa.

Oikeus pohtii tapausta nyt yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Molemmat lapset ovat nyt kolmannen osapuolen huostassa, kunnes asia ratkaistaan lähiviikkoina. Oikeus sanoo, että kiista ratkaistaan lasten parhaan edun mukaisesti – mikä saattaa olla ristiriidassa biologisten äitien tahdon kanssa.

Lähteet: AP