Rokottamattomat sairastuvat tuhkarokkoon Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan vuoden alun jälkeen on ilmoitettu yli 300 tuhkarokkotapausta.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Tuhkarokko on levinnyt maassa yhtä laajasti viimeksi 90-luvulla.

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan vuoden alun jälkeen on ilmoitettu yli 300 tuhkarokkotapausta, joista suurin osa on havaittu Ohion osavaltiossa sijaitsevissa amissiyhdyskunnissa.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen CDC:n mukaan tuhkarokko leviää ulkomailla matkustaneiden mukana rokottamattomiin ihmisiin. Useissa tapauksissa tartuntaa levittänyt henkilö on vieraillut Filippiineillä, jossa tuhkarokkoepidemia tartutti vasta yli 30 000 ihmistä.

Yhdysvalloissa tuhkarokkoa ehkäisevä rokote jätetään yleensä ottamatta vakaumuksellisista syistä. Noin puolet tämän vuoden aikana tartunnan saaneista on aikuisia ihmisiä. Ainakin 43 ihmistä on joutunut tuhkarokon aiheuttaman keuhkokuumeen takia sairaalahoitoon, mutta tartunnasta ei toistaiseksi ole aiheutunut kuolemantapauksia.

Viimeksi tuhkarokko on aiheuttanut Yhdysvalloissa kuolemantapauksen vuonna 2003. Vuonna 1996 ilmoitettiin 508 tuhkarokkotapausta koko vuoden aikana. Terveysviranomaiset kehottavat ihmisiä ottamaan rokotuksen, erityisesti ennen matkustamista ulkomaille.

Lähteet: AP