Intian käymälöiden puute altistaa naiset raiskauksille

Harvalla Intian köyhistä on kodissaan käymälä. Tarpeillaan pensaikossa tai julkisessa käymälässä naiset joutuvat usein ahdistelluiksi ja jopa raiskatuiksi.

Ulkomaat

Intiaa kuohuttava kahden nuoren tytön joukkoraiskaus ja tappaminen on nostanut esiin ongelman, jonka takia naiset ja tytöt ovat erityisen alttiita hyökkäyksille. Useimpien köyhien asunnoista puuttuu käymälä, minkä takia tarpeille on lähdettävä ulos pimeään, pellolle tai pensaikkoon.

Myös Katran kylässä Uttar Pradeshin osavaltiossa keskiviikkona raiskatut ja tapetut 14- ja 15-vuotiaat sisarukset olivat sellaisella asialla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka vuosi miltei kolmannes köyhien perheiden naisista joutuu seksuaalisen hyökkäksen kohteeksi käydessään tarpeillaan. Heidän kimppuunsa käydään ulkona ja myös julkisissa käymälöissä, joita naiset kertovatkin välttävänsä miesjoukkojen vuoksi.

Miltei puolelta Intian 1,2 miljardista asukkaasta puuttuu kotoaan käymälä. Köyhimmissä osavaltioissa Jharkhandassa, Orissassa ja Biharissa käymälää vailla on yli kolme neljännestä asukkaista.

Useat järjestöt pyrkivät puuttumaan tähän ahdinkoon, mutta Intian viranomaiset eivät ole siitä juurikaan kiinnostuneet. Katran teinityttöjen kohtalo on kuitenkin nostanut asian ainakin hetkelliseksi näkyviin.

Aurinkovoimasta ratkaisu?

YK julisti viime vuonna marraskuun 13. päivän kansainväliseksi käymäläpäiväksi, jotta maailmassa 2,5:tä miljardia ihmistä koskeva peruspuute saisi huomiota. Heikko sanitaatio on kehitysmaissa iso terveysongelma ja aiheuttaa myös rahallisia menetyksiä, jotka syövät pahoin kansantalouksia.

– Saksassa kysyttiin aikoinaan Intian silloiselta pääministeriltä Nehrulta, milloin Intiasta tulee vauras maa. Nehru vastasi: "Kun jokaisessa taloudessa on vesivessa", sanoi käymäläongelman ratkaisemiseen keskittyneen Sulabh-järjestön perustaja Bindeshwar Pathak ensimmäisenä kansainvälisenä käymäläpäivänä.

Hänen järjestönsä on runsaan 40 vuotensa aikana toimittanut 1,2 miljoonaan intialaiseen kotiin yksinkertaisen mutta toimivan käymälän, johon vesi kaadetaan ämpäristä.

Tänä keväänä The Times of India -lehti kertoi uutuudesta, joka voisi parhaimmillaan korjata kehitysmaiden sanitaatio-ongelmat. Yhdysvaltalaisen Bill & Melinda Gatesin säätiön tuella kehitetty käymälä toimii aurinkovoimalla ilman vettä. Pöntön uumenissa jätökset muuttuvat puhtaaksi hiileksi, joka voidaan käyttää hyväksi viljelmillä, lehti kertoo.

Lähteet: AP, Yle Uutiset