Talousviisaat: Valtion ylimääräiset tulot investointeihin, ei velanmaksuun

Ylen aamu-tv:n haastattelemat asiantuntijat pitävät tärkeänä, ettei elvytysvaroja "heitellä tuuleen", vaan suunnataan järkevästi. Valtiolla ei heidän mielestään ole akuuttia velkakriisiä. Talousviisaat lähettivät terveisiä myös uudelle valtiovarainministerille, Antti Rinteelle.

Ylen aamu
Markus Lahtinen ja Roger Wessman
Suomi saa uuden valtiovarainministerin: SDP:n tuoreen puheenjohtajan Antti Rinteen. Mitä lääkkeitä Suomen talous vielä kaipaa ja millaisia rohtoja ehdottavat talousviisaat pääekonomisti Reijo Heiskanen OP-Pohjola-ryhmästä, tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta ja ekonomisti Roger Wessman.

Talouden asiantuntijat kannustavat tulevaa valtiovarainministeriä käyttämään valtion omaisuuden myynnistä ja yksityistämisestä saatavat rahat investointeihin. Ylen aamu-tv:n haastattelussa talousviisaat totesivat, ettei velkaantumisasteen alentaminen ei ole yhtä akuutti tavoite.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen pitää järkevänä, että hallituksen sopiman ns. kasvupaketin varoja suunnataan nimenomaan investointeihin. Julkista kulutusta ei pidä lisätä, vaan järkeviä investointeja, painotti Lahtinen.

Hän muistutti, että korkotaso on nyt niin alhainen, ettei korkokuluja tule valtiolle juuri ollenkaan.

Ekonomisti Roger Wessman oli samoilla linjoilla. Myös hän totesi, ettei Suomen julkisen talouden ongelma ole akuutti velkakriisi. Varsinkin verrattuna muuhun Eurooppaan Suomi on hyvässä tilanteessa.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen muistutti, että velkaantumisaste on toki saatava taittumaan, mutta hänkin myönsi, ettei Suomessa ole investoitu viime vuosina tarpeeksi. Yksi mahdollinen investointikohde voisi olla asuntotuotanto kasvukeskuksiin, Heiskanen ehdotti.

Terveisiä Antti Rinteelle

Talousviisaat saivat lähettää terveisiä uudelle valtiovarainministerille, SDP:n Antti Rinteelle.

Lahtinen toivoi Rinteeltä selvitystä, millainen on hänen "iso suunnitelmansa", miten hallituksen elvytykseen sopimat rahat käytetään. Suoraan velanmaksuun niitä ei pidä käyttää, eikä myöskään "heitellä sinne tänne". Lahtisen mukaan tuloksia voi saavuttaa vain elvytysvarojen järkevällä kohdentamisella.

Wessman halusi kysyä, uskooko Rinne, että hallitus ja poliitikot voivat keksiä ne toimialat, joilla Suomi saadaan nousuun.

Reijo Heiskanen peräsi, miten Rinne aikoo vakuuttaa luottoluokituslaitokset siitä, että Suomi pysyy politiikassaan ja on korkeimman luottoluokituksen arvoinen. Heiskasen mukaan Rinteen esittämät ajatukset eivät ole olleet täysin sopusoinnussa luottoluokittajien ajatusten kanssa.