Yhdysvaltalaisyritys julkisti seitsemän matkustajan avaruustaksin

Palatessaan Maahan alus kykenee laskeutumaan yhtä tarkasti kuin helikopteri, kehuu yrityksen johtaja. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2017 Yhdysvallat ei olisi enää riippuvainen Venäjän Sojuz-aluksista.

Ulkomaat

Yhdysvaltalainen yritys on julkistanut uuden avaruusaluksensa, joka kykenee viemään ihmisiä avaruuteen. Ensimmäisen miehitetyn koelennon aikataulua ei vielä kerrottu. Liikenne kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle pyritään saamaan käyntiin vuoteen 2017 mennessä.

SpaceX-yhtiön Dragon V2 -alus on ensimmäinen yksityisen yrityksen avaruusalus, joka kykenee ottamaan matkustajia. Kannoilla samaa tavoittelee usea muukin yhdysvaltalaisfirma, muun muassa lentokonevalmistaja Boeing. Dragonin lisäksi avaruuteen on jo lentänyt Oribital Sciences -yhtiön Cygnus.

Kisa alkoi, kun avaruushallinto Nasa lopetti avaruussukkulaohjelmansa ja ISS:n henkilöliikenne jäi Venäjän kontolle. Sen avaruushallinto veloittaa matkalipusta 52 miljoonaa euroa, joten Nasa on ollut erittäin halukas tukemaan yhdysvaltalaisen "avaruustaksin" kehittelyä. Omat voimansa Nasa sanoo keskittävänsä alukseen, joka voisi viedä ihmisiä Marsiin 2030-luvulla.

Maailmanpoliittinen tilanne lisää paineita

Rahti-Dragon teki ensi lentonsa toissa vuonna, ja tähän mennessä lentoja ISS:lle on kertynyt neljä. Dragon läiskähtää palatessaan Tyyneenmereen, mutta Dragon V2 pystyy laskeutumaan kuivalle maalle helikopterin tarkkuudella, kehui SpaceX:n omistajamiljardööri Elon Musk uuden aluksen julkistamistilaisuudessa. Aluksessa on tilaa seitsemälle ihmiselle.

Emeritusprofessori John Longsdon yhdysvaltalaisesta George Washington -yliopistosta kertoo, että yksityisten yritysten työ säännöllisen avaruusliikenteen aloittamiseksi on ollut aiottua hitaampaa, koska kongressi on leikannut Nasan budjettia.

Yhdysvaltain ja Venäjän kiristyneiden välien takia asia on Longsdonin mukaan entistä kipeämpi. Yhdysvaltain on välttämättä kyettävä huolehtimaan omasta avaruusliikenteestään, hän sanoo.

Lähteet: AP, AFP