yle.fi-etusivu

Kutupaikkojen rakentaminen moninkertaisti Vantaanjoen taimenkannan

Kutusoraikkojen rakentaminen on vahvistanut merkittävästi Vantaanjoen taimenkantaa. Kutusoraikkoja on rakennettu Vantaanjoella niin pääuomaan kuin sivujokiinkin. Joen latvavesissä elää arvokkaita paikallisia taimenkantoja ja meritaimen nousee jopa latvavesiin saakka. Tänä keväänä taimenille on rakennettu uusia kutupaikkoja Epranojaan Riihimäellä.

Kotimaa
Vantaanjoen kutusoraikko
Timo Leponiemi / Yle

Epranoja on pienehkö Vantaanjoen latvapuro. Siinä elää oma, kenties jopa aivan alkuperäinen taimenkanta. Epranojan ja koko muun Vantaanjoen taimenten lisääntymismahdollisuuksia on parannettu rakentamalla jokeen kutusoraikkoja.

– Kunnostuksilla on sillä tavalla suuri merkitys, että käytännössä Vantaanjoen alkuperäiset kutusoraikot oli jokseenkin kaikki tuhoutuneet, ei aivan kaikki, mutta melkein. Nythän näillä kunnostuksilla, viranomaiskunnostuksilla ja Virtavesien hoitoyhdistyksen kunnostuksilla on rakennettu valtavasti lisää niin, että VirHokin on rakentanut kymmenen vuoden aikana noin puoli hehtaaria lisää näitä, sanoo Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm.

Kutupaikkojen rakentaminen on kasvattanut Vantaanjoen taimenkannan moninkertaiseksi siitä, mitä se oli vielä vuosituhannen alussa. Taimenasiantuntijalta riittääkin kehuja Vantaanjoelle.

– Voi sanoa, että Suomenlahden yksi parhaista taimenjoista, jollei paras. Taimenia nousee merestäkin paljon tällä hetkellä ja sitten paikallisia taimenkantoja on laajasti ympäri vesistöä.

Vaikka taimenella meneekin juuri nyt hyvin, täysin turvattua arvokkaiden kalojen tulevaisuus ei ole. Yksi iso jätevesipäästö saattaa muuttaa tilanteen kertaheitolla. Pienet latvavedet, kuten Epranoja Riihimäellä ovat onneksi melko hyvin suojassa tällaiselta vaaralta.

– Juuri näillä pikkupuroilla kuten tälläkin purolla täällä tyypillisesti ei tapahdu esimerkiksi jätevesipäästöjä. Senkin takia me näitä kunnostuksia juuri näihin puroihin tehdään, koska näissä nämä taimenet on varsin turvassa, kuvailee Kari Stenholm.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena