Keskustelu delfinaarion tulevaisuudesta kiihtyy – kuntalaisaloite vaatii vastauksia

Delfinaarion tulevaisuudesta on tehty kuntalaisaloite. Aloitteen tekijät haluavat Tampereen kaupungilta vastauksia kysymyksiin delfiinien kohtalosta.

Kotimaa
Delsfinaarion vastainen mielenosoitus Tampereella lokakuussa 2010.
Delfinaariota on vastustettu Tampereella aiempina vuosina mm. mielenosoituksin.Antti Eintola / Yle

Perjantaina julkaistussa kuntalaisaloitteessa pyydetään Tampereen kaupunkia selvittämään, kuinka Särkänniemi on varautunut delfinaarion toiminnan jatkamiseen ja sen ongelmiin.

– Meillä on tuntuma, että aika on ajanut delfinaariotoiminnan ohi. Lainsäädäntö ja ilmapiiri ovat selkeästi muuttuneet 1980-luvulta, sanoo aloitteen vastuuhenkilö Jere Nieminen.

Nieminen on tehnyt aloitteen yksityishenkilönä, mutta aloitteen puolesta ahkeroi myös Oikeutta Eläimille -järjestö.

– Villien merinisäkkäiden pitäminen vankeudessa ei ole enää hyväksyttävää. Delfiinien kuuluu elää valtamerissä eikä sirkuseläiminä, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä tiedotteessa.

Täysi-ikäiset tamperelaiset voivat käydä allekirjoittamassa aloitteen oikeusministeriön ylläpitämällä kuntalaisaloite.fi-sivustolla. Kesän aikana Oikeutta Eläimille -järjestö kerää myös nimilistoja asiassa.

Kysymyksiä, ei valmiita vastauksia

Kuntalaisaloitteessa pyydetään Tampereen kaupungilta ja Särkänniemeltä vastausta moniin kysymyksiin. Kuntalaisaloitteen tekijät haluavat tietää, mikä on delfiinien kohtalo sen jälkeen, kun niiden ikä ja terveys eivät enää mahdollista näytöksiä.

Jere Niemisen mukaan kuntalaisaloitteen takana olevilla ei ole selvää näkemystä siitä, mitä delfiineille ja delfinaariolle pitäisi tehdä.

– Haluamme, että vaihtoehdoista keskustellaan. Kansainvälisiä esimerkkejä on, mutta pitäsi keskustella siitä, mikä vaihtoehdoista sopii Tampereelle, Nieminen sanoo.

Aloitteessa kysytään lisäksi, millä tavoin delfinaariotoiminta voidaan lopettaa, jos se on ainoa vaihtoehto tulevaisuudessa. Kaupungin pitäisi myös selvittää, mitä delfinaarion rakennukselle tehdään siinä tapauksessa, että delfinaarion toiminta ei jatku.

Delfinaarion lopettamisesta on vastikään tehty myös aloite kaupunginvaltuustolle. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi ja lähes parikymmentä muuta allekirjoittanutta vaativat, että delfinaario suljetaan nykyisten delfiinien luonnollisen poistuman myötä.