Kotinurmikolta ruokapöytään – kasvupaikka vaikuttaa villiyrtin makuun

Oulussa luonnonyrttiretkiä järjestävä luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala rohkaisee suomalaisia lisäämään kotimaisia hyötykasveja ruokavalioonsa.

yrtit
Voikukan lehtiä luonnontuotekouluttaja Annikka Kujalan kädessä
Maija Kopola / Yle

Alkukesä on luonnonyrttien sesonkiaikaa.

Kotipihalta tai lähimetsistä löytyvien voikukan, nokkosen, siankärsämön ja maitohorsman lehdet ovat parhaimmillaan käytettäväksi ruoanlaittoon. Myöhemmin kesällä voidaan hyödyntää myös luonnonyrttien kukinnot ja juuret.

Kotimaisista luonnonyrteistä löytyy monipuolisesti makuja ruoanlaittoon esimerkiksi salaatteihin, munakkaisiin ja jälkiruokiin.

Nokkosen lehdet tulee kiehauttaa ennen ruokakäyttöä, mutta muita luonnonyrttejä voidaan nauttia myös kypsentämättömänä. Villiyrtit sisältävät runsaasti vitamiini- ja kivennäisaineita.

Kasvupaikka tai lajike voi muuttaa makua

Luonnontuotekouluttaja Annikka Kujalan mukaan yhdenkin kasvilajin keskuudessa makuerot voivat olla suuria kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen.

– Jotkut maut vaativat hieman totuttelua ja maistuvat ensin hieman karvaalle tai oudolle. Jotkut yrtit maistuvat jo suoraan herkulliselle ja hyvälle – medelle makealle, kuvailee Annikka Kujala.

Esimerkiksi voikukan pyöreähkömmät ja sileäreunaisemmat lehdet ovat miedompia kuin röpelöreunaiset, Kujala kertoo.

Luonnontuotekouluttaja Annikka Kujalan vinkit luonnonyrttien poimintaan:

  • Tunne poimimasi lajikkeet
  • Jos poimit ruokakäyttöön – muista tarkistaa onko lajike syötävä
  • Vältä poimimasta luonnonyrttejä teiden varsilta ja koirapuistojen läheisyydestä

Maija Kopola / Yle Oulu