1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ja Ruotsin kansallispuistojen välille ainutlaatuinen risteily

Suomen ja Ruotsin kansallispuistot ovat vain muutaman kymmenen kilometrin päässä toisistaan, mutta molemmat ovat tuntemattomia yleisölle. Nyt puistojen välistä yhteistyötä ollaan vauhdittamassa ja pian samalla veneellä pääsee niin Suomen kuin Ruotsin puistoihin.

Kuva: Minna Aula / Yle

Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven saaren eteläpäässä seisoo vanha sillipooki merkkinä kalastajille. Selkä-Sarven saaressa vierailija voi vuokrata Metsähallitukselta vanhoja mökkejä ja meriveden voi huuhtoa pois illalla saunassa.

Vanha sillipooki on edelleen merkkinä kalastajille Perämeren kansallispuistossa. Kuva: Minna Aula / Yle

Kesän tullessa Suomen Perämeren puistoon viedään lampaita maisemoimaan pitkiksi venähtäneitä katajia. Saareen pääsee tutustumaan pitkospuita pitkin.

Saaristo huokuu vanhoja salakuljetustarinoita ja kalastuksen historiaa. Selkä-Sarven saaressa voi tutustua kalastajien vanhaan elämäntapaan ja kalastajia rannoilla näkee yhä, sillä he käyttävät Selkä-Sarven mökkejä edelleen.

Perämeren helmeksi kutsuttu kansallispuisto on ihanasta miljööstään huolimatta monelle tuntematon. Veneettömän on nimittäin hankala päästä kokemaan merellistä kansallispuistoa.

Kaksi maata samalla risteilyllä

Vain parinkymmenen kilometrin päässä Suomen kansallispuistosta on Ruotsin Sandskärin saari. Karun maiseman keskellä seisoo kalastajien vanha kappeli, johon pitkän päivän tehneet kalastajat pääsivät rauhoittumaan. Vaikka puistot ovat lähellä toisiaan, ei yhteistyötä ole.

Sandskärin saaren kalastajien vanha kappeli. Kuva: Minna Aula / Yle

Ensi kesänä Suomen ja Ruotsin kansallispuistot virittävät yhteistyötään. Kesäkuun ajan pääsee risteillen kokemaan molemmat puistot. Risteily on osa Ruotsin ja Suomen yhteistyönä toteutettavaa Boundless Bothnian Bay -hanketta.

Risteilemään pääsee Bosmina-veneellä. Ruotsin kansallispuiston hoitaja ja veneen kippari Kaj Rundgren sanoo että risteily kahden maan välillä on ainutlaatuinen.

– En ole kuullut että missään muualla olisi vastaavaa. Kokeilemme jos yhdessä saisimme kansallispuistojen suosiota lisättyä ja kesäkuussa pääsee päivän risteilyllä molempiin kansallispuistoihin, Rundgren selvittää.

Uudet laiturit venesatamiin

Selkä-Sarvi on kesäisin venelijöiden suosima paikka. Sarven venesatama on monesti viikonloppuisin niin täynnä, etteivät kaikki veneet mahdu poukamaan. Metsähallituksen valvoja Keijo Mild sanoo, että venesatamaan ja koko Selkä-Sarveen on tulossa parannuksia tulevan kesän aikana.

Kokeilemme jos yhdessä saisimme kansallispuistojen suosiota lisättyä.

Kaj Rundgren

– Vaihdamme laiturit uusiin ja viemme toisen laiturin Pensaskariin. Pensaskaria on muutenkin tarkoitus kehittää, jotta myös siellä voisi majoittua ja vierailla entistä enemmän, Mild selvittää.

Myös Ruotsin kansallispuistoon on tehty parannuksia.

Sandskärin matalaa veneväylää ja venesatamaa on ruopattu. Ruotsin venepoukamaan on myös tulossa uusi laituri, jotta veneilijät mahtuvat saareen paremmin.