1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sotamaalaus ei kuulu laulavallekaan lapselle

Voice Kidsin lapsilaulajia meikkaava ja kampaava Meeri Saukkoriipi korostaa mielellään luonnollisuutta. Lapsi pääsee lavalle myös meikittä, jos vaikka vanhemmat sitä toivovat. Tummaa punaa saa vain, jos se sopii ikään ja esitykseen.

Meeri Saukkoriipi meikkaa lapsia televisio-ohjelma Voice Kidsin lavalle. Viime kaudelta otettiin opiksi: lapsille ei maalata räikeitä rajauksia, punia tai muutenkaan aikuismaista meikkiä.

Ensimmäisellä kaudella Voice Kids herätti paljon keskustelua, koska lavalle nousevia lapsia stailattiin ja meikattiin joidenkin mielestä kuin aikuisia pop-tähtiä. Tällä kaudella lasten ja nuorten meikeistä ja hiuksista vastaava maskulainen Meeri Saukkoriipi haluaa pitää kiinni esiintyjien luonnollisuudesta.

– Kyllä lapsen pitää näyttää lapselta. Missään nimessä ei ole tarkoitus vanhentaa ketään. Aikuisena ehtii olemaan pitkään. Ennemmin ruokitaan sitä lapsekkuutta.

Mitä se lapsekkuus sitten oikein tarkoittaa, kun nuori tyttö istuu meikkaajan tuoliin?

– Yliampuvuus ei kuulu lapsille. Tiukkoja juhlameikkejä tai paksuja rajauksia en lähde tekemään. Tummanpunaiset huulipunat eivät kuulu lapselle, mutta jos on sellainen esitys, johon se sopii, sitten voidaan tehdä. Enemmän on vähemmän.

Vanhemmat voivat kieltää kaiken

Saukkoriipin säännöt koskevat sekä poikia että tyttöjä. Hänen mukaansa meikki ja hiukset laitetaan ensisijaisesti lapsen omien toiveiden mukaan.Vanhemmilla on kuitenkin oikeus kieltää lapsensa pynttääminen televisio-ohjelmaan.

Harvemmin kukaan kuitenkaan astelee kameroiden eteen täysin sellaisena kuin on. Ainakin finnit ja jännityksen tuoma punastelu halutaan piilottaa.

– Kivampi itsekin katsoa lähetystä, jos finnit eivät loista ensimmäisinä kuvaruudusta. Jos on kova punastelemaan, tehdään kevyesti pohjaa, jolla toivon mukaan saadaan lisää energiaa ja itsevarmuutta, Saukkoriipi sanoo.

Kilpailussa on mukana 8–14-vuotiaita lapsia, joista osa on jo kokeneita siveltimien, ripsivärien ja huulikiiltojen kanssa. Osa taas saa ensikosketuksen ehostamiseen ohjelman kulisseissa. Meeri Saukkoriipi on sitä mieltä, että jos nuorella on jo selkeä oma tyyli, sitä ei saa lähteä sorkkimaan liikaa television ehdoilla.

– Jos pesemme puhtaaksi 14-vuotiaan tytön, joka on tottunut meikkaamaan voimakkaasti, se on hänen tyylinsä vastaista. 14-vuotiaalla on jo selkeästi oma visio ja tyyli. Hyvin harva vanhempikaan lähtee enää väittelemään sen ikäisen kanssa siitä, miten meikataan tai miten hiuksia laitetaan.

Riidat välttää parhaiten ottamalla osaa meikkileikkiin

Osa vanhemmista kuitenkin väittelee. Tuskin on taloutta, jossa lapsen ensimmäisiin meikkikokeiluihin olisi reagoitu pelkällä olankohautuksella. Meeri Saukkoriipi neuvoo vanhempia vetämään ensin syvään henkeä, ettei meikkauskeskustelua huudeta suusta suuhun.

– En tiedä onko meikkaamisen aloittamiseen hyvää ikää. Voisi ajatella, että alakouluikäisen ei tarvitse meikata. Kun meikkaamiseen suhtautuu luonnollisesti ja normaalisti, ei tule vastareaktiota. Totaalikieltäminen ajaa helposti siihen, että lähdetään kokeilemaan liian radikaalisti.

Jos vääntö perheen nuoren meikkaamisesta yltyy varotoimista huolimatta kiistaksi asti, voi lopputulos olla täysin päinvastaista kuin vanhempien toive alunperin oli. Saukkoriipi neuvoo vanhempia menemään ensin mukaan meikkileikkiin, mutta vetämään kuitenkin rajat.

– Lapsi on vähästä iloinen. Hänelle voi ostaa vaikka huulikiillon tai -rasvan, jossa on vähän kimmellystä, ja vaalean luomivärin, niin ei tule sotamaaleja heti ensialkuun. Lapsi kokeilee mielellään kaikkea uutta varsinkin, kun siinä on vanhemmat mukana.

Kotimaisia Angry Birds -meikkejä ainoastaan lapsenmielisille

Myös kosmetiikkabrändit ja jälleenmyyjät ovat huomanneet, että lapset aloittavat meikkaamisen yhä aikaisemmin.

Lelukauppa Toys R Us myy lapsille tarkoitettuja meikkisettejä, kuten tekevät useimmat tavaratalotkin. Internet on pullollaan ohjeita siitä, miten lapselle tehdään luonnollinen meikki.

Suomalainen Lumene alkoi valmistaa kaksi vuotta sitten meikkejä, joiden purkkien kyljissä komeilee Angry Birds -hahmoja. Youtuben mainosvideolla pinkki tipu Stella sutii itselleen pitkät ripset ja punaiset huulet, kuten tekevät monet varhaisteinitkin ennen koulun diskoa. Vihaisten lintujen meikeistä saa ainakin mielikuvan, ettei niitä ole tarkoitettu kovin iäkkäälle yleisölle.

Lumenen viestinnästä vastaavan Riikka Södenlundin mukaan linnulla koristeltuja huulikiiltoja, -rasvoja, suihkusaippuoita ja kynsilakkoja ei kuitenkaan ole tarkoitettu lapsille.

–  On varmasti ihan totta, että lapsetkin käyttävät niitä, mutta me emme halua tehdä lapsille meikkejä tai kannustaa lapsia meikkaamaan. En ole ollut tekemässä päätöstä, mutta itsekin äitinä voisin kuvitella, että haluamme toimia eettisesti ja suomalaisten arvojen mukaan.

Miksi Lumene on sitten tehnyt selvästi lapsiin vetoavan meikkisarjan?

– Ne ovat osa sarjaa, joka on tarkoitettu 15-24-vuotiaille. Kuluttajatutkimusten mukaan Angry Birds -meikeille on tilausta myös tässä ikäryhmässä.