1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

OuluZoneen valmistuu kansainvälisien mittojen karting-rata – tavoitteena EM-kisat

Ylikiimingin Kokkokankaalla sijaitsevassa OuluZonessa rakennetaan parhaillaan täyttä häkää. EM-kisat ovat tavoitteena jo parin-kolmen vuoden kuluessa.

urheilu
Ratamestari Jarmo Pekkala OuluZonen maisemissa
Taneli Kärki / Yle

Moottoriurheilukeskuksen ralli- ja motocrossradat ovat jo ajokunnossa ja Oulun kaupungin myöntämillä määrärahoilla rakennettavan karting-radan työt ovat käynnistyneet.

Korkeuseroilla varustettu rata valmistuu ratamestari Jarmo Pekkalan mukaan kuluvan vuoden marraskuussa.

Iinatissa vuodesta 1987 toimineen karting-radan ja sitä ympäröivän moottoriurheilukeskuksen toiminta sen sijaan päättyy kokonaan syksyllä.

– Kaupungille erityiskiitos siitä, että nyt kun Iinatti lopetetaan, niin tilalle kuitenkin rakennetaan nämä perusjutut. Eli samat radat löytyy täältä kuin Iinatista sitten kun tämä on osaltaan valmis. Sen jälkeen me moottoriurheilijat ryhdymme kehittämään tätä itse.

Karting-radan valmistuttua moottoriurheilukeskus on taloudellisesti oman onnensa nojassa. Yksityisten rahoittajien lisäksi suunnitelmiin kuuluu toiminnan kustantaminen erilaisten tapahtumien avulla.

– Tännehän ei sitten kaupunki mitään almuja meille enää antele. Meidän pitää keksiä toimintaa ja tapahtumia niin paljon, että aluetta pystytään kehittämään, Pekkala kertoo.

Harrastettavaa joka lähtöön

Alueen sijainti on Pekkalan mukaan oivallinen. Moottoriurheilu kiinnostaa Pohjois-Suomessa ja potentiaalista asiakaskuntaa löytyy kaikista ilmansuunnista.

– Oulussakin on kuusi tai seitsemän seuraa ja sen lisäksi tuhansia, jotka harrastavat moottorivehkeillä jotakin pärisemistä tai muuta.

Tuhannen hehtaarin alueen mittaviin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat muun muassa ampumarata sekä harrastelentokenttä.

– OuluZonen idea on, että tästä tulee monitoimikeskus, jossa voidaan harrastaa kaikkea mahdollista, Pekkala linjaa.

Suuret suunnitelmat

Pitkän moottoriurheilutaustan omaavalla Pekkalalla on ollut sormensa pelissä myös uuden radan profiilin suunnittelussa.

– Sen verran pitää sanoa, että itse olen piirtänyt alkuperäisen kuvan. Itse rata täyttää kaikki kansainväliset mitat. Suomen paras ratahan tänne tulee.

Valmis karting-rata tulee sisältämään noin 400 metriä pitkän suoran osuuden, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Pekkalalla on suuria suunnitelmia Euroopassakin kiinnostusta herättäneen rataprojektin suhteen.

– Kyllähän se tuntuu haaveelta, mutta olen asettanut itselleni tavoitteet. Suomessa on ajettu pari kertaa maailmanmestaruuskisat Alahärmässä, niin kyllä minä nyt EM-kisat tänne kahdessa kolmessa vuodessa hommaan. Se on aivan varma, ratamestari vannoo.

Taneli Kärki / Yle

Lue seuraavaksi