Hyppää sisältöön

Tampereella kehitetään ihmisen varaosia kahden yliopiston yhteisvoimin

Kantasoluhoitoihin on asetettu suuria odotuksia. Kehon varaosien tuottaminen ihmisen omista soluista on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Tamperelaistutkijat kehittävät kantasolujen ja kudosteknologian avulla ihmisen varaosia. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tamperelaistutkijat kehittävät kantasolujen ja kudosteknologian avulla ihmisen varaosia. Tavoitteena on luoda Tampereelle ihmisen varateollisuuden keskittymä.

– Ihmisen varaosat -tutkimushanke on hyvä esimerkki monenlaisten osaajien yhteistyöstä. Tutkimuksessa on mukana lääkäreitä, biotieteilijöitä ja insinöörejä, kehuu professori Katriina Aalto-Setälä Tampereen yliopistosta.

– Tampereella on biomateriaaliyrityksiä ja täällä on monipuolista koulutusta, lisää professori Minna Kellomäki Tampereen teknilllisestä yliopistosta.

Uusi teknologia mullisti kantasolututkimuksen

Nobel- ja Millenium-palkitun japanilaisprofessori Shinya Yamasakan kehittämä ns. iPS-soluteknologia mahdollistaa erittäin monikykyisten kantasolujen tuottamisen ilman alkion kantasoluja.

Professori Katriina Aalto-Setälä soveltaa iPS-teknologiaa sydänsolujen tuottamiseen.

– Nykyään kantasolututkijoiden kokouksissa esitellään oikeastaan vain näin iPS-tekniikalla tehtyjä tutkimuksia, kertoo Aalto-Setälä.

– Ennen iPS-soluja tällaisia monikykyisiä soluja pysytyttiin tuottamaan vain alkion kantasoluista. Alkioiden käyttöön liittyi paljon eettisiä ongelmia, jotka nyt ovat poistuneet.

IPS-soluja käytetään muun muassa lääkkeiden testauksessa ja bioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Sen sijaan kantasoluhoitojen nouseminen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi lääkehoidon ja kirurgian rinnalle on vielä kaukana.

– Japanissa on tehty kokeiluja silmänpohjan rappeumien hoidossa, mutta esimerkiksi sydänvaurioiden korjaamiseen kantasoluhoidoilla on vielä pitkä matka. Kantasoluhoidot ovat toistaiseksi  kokeellisia ja niitä käytetään vain harvoissa, valikoiduissa tapauksissa.

Uusien yritysten perustamiseen tarvitaan rahaa ja rohkeutta

Kantasolu- ja kudosteknologian avulla tuotettujen ihmisen varaosien tie markkinoille on pitkä ja mutkainen.

– Mitä uudempi ja monimutkaisempi tuote, sitä enemmän tarvitaan tutkimusta ja tuotteen turvallisuuden todistamista. Viranomaisten myyntiluvat eivät heltiä ollenkaan helposti, toteaa professori Minna Kellomäki.

Tampereelle haviteltuun ihmisen varaosateollisuuden keskittymään Kellomäki suhtautuu varovaisen toiveikkaasti.

– Hyvien tiimien syntyminen on tärkeää. Tampereella on osaamista, mutta yritysten perustamiseen tarvitaan rahaa ja rohkeutta. Yrityksiä ei synny, jos niitä ei joku perusta, kuittaa Kellomäki.

.
.