Flamencoryhmä perui esiintymisensä Kuopion tanssifestivaaleilla

Ballet Nacional de España on perunut kiertueensa työehtosopimusriitojen vuoksi. Korvaavaa esiintyjää haetaan parhaillaan. Festivaali alkaa kahden viikon kuluttua 12. kesäkuuta.

kulttuuri
Flamencoryhmä perui esiintymisensä Kuopio Tanssii ja Soi- festivaaleilla vuonna 2014
Belyaevsk / Pressikuva

Flamencoryhmä Ballet Nacional de España perui esiintymisensä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla ylityökorvauksia koskevan kiistan vuoksi. Ryhmä peruutti koko kiertueensa, johon olisi Kuopion lisäksi kuuluneet myös Granada ja Badajoz.

Flamencoryhmä oli yksi tanssifestivaalien vetonauloista ja sen esityksiin oli myyty lippuja etukäteen vilkkaasti.

Festivaalien tiedottaja Tiia Lappalainen kertoo, että korvaajaa ei ole vielä löydetty, mutta että neuvotteluja on jo käyty ja uuden esiintyjän nimen pitäisi olla tiedossa pian.

– Tässä vaiheessa on vielä turha ruveta spekuloimaan mahdollisilla nimillä. Käymme useita tunnusteluja. Yritämme saada korvaajan, joka olisi samalla taiteellisella tasolla. Tämä ole ensimmäinen kerta historiassamme, kun näin käy ja aina on selvitty, Lappalainen toteaa.

Tilanne on hankala, sillä festivaaleihin on vain kaksi viikkoa. Tapahtuma järjestetään 12.–18. kesäkuuta. Lappalainen myöntää, että flamencoryhmän jääminen pois ohjelmistossa on pettymys.

Mahdollista on, että tällä aikataululla ketään ei saada espanjalaisten tilalle.

– Tietäähän tämä meille lisätyötä, mutta tällaista tämä joskus on, eikä sille mahda mitään. Nyt keskitytään siihen, että yritetään tehdä kaikkemme, että saadaan yhtä hyvä ryhmä tilalle.

Peruminen tuli yllätyksenä

Espanjalaisen tanssiryhmän perjantaina tullut perumisilmoitus oli Lappalaisen mukaan yllätys. Ryhmä oli ollut yhteydessä festivaalin edustajiin jo aiemmin ja kertonut uuden lakiesityksen tuomista ongelmista.

Tanssiryhmä uskoi kuitenkin viimeiseen asti, että ristiriidat saadaan selvitettyä eikä esitystä tarvitse perua.

Lappalainen kertoo, että heille selvisi vasta Madridin Suomen suurlähetystön selvityksestä, että kyse oli työtaistelusta.

– Espanjassa muutettiin helmikuussa esittävien taiteilijoiden maksuehtoja, niin, että nykyisin esimerkiksi tanssijoille maksetaan vuodessa korkeintaan 60 ylityötunnista ja loput korvataan vapaapäivillä. Kansallinen esittävien taiteilijoiden ja musiikin instituutti ei ollut maksanut ylitöistä huhti-toukokuun ajalta, ja tästä nyt riidellään, Lappalainen selventää.

Lipusta saa rahat takaisin

Ballet Nacional de Españan oli määrä esiintyä Kuopiossa 15.–16. kesäkuuta, minkä lisäksi ryhmälle oli sovittu esitys myös 45-vuotisjuhlagaalaan. Festivaali tiedottaa korvaavasta ryhmästä heti, kun järjestely varmistuu.

Aiemmin ostetut liput käyvät myös tulevaan esitykseen ilman erillisiä toimenpiteitä.

Lipun jo ostaneet saavat halutessaan rahansa takaisin ensi viikon keskiviikosta 4. kesäkuuta lähtien ottamalla yhteyttä joko Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin toimistoon tai paikkaan, josta lippu on ostettu.