Lahjaruusut koristellaan kimalluksin, jopa koruin

Kukkakaupoissa on menossa vuoden kiireisimmät päivät. Perinteinen tummanpunainen ruusu on pitänyt pintansa ylioppilaskukkana, mutta myös valkoisen ruusun suosio on kasvussa. Ruusuja on viime vuosina alettu koristella entistä näyttävämmin. On kimalluksia, helyjä ja jopa koruja ruusun kukkalehdillä.

Törnävän Kukan ruusuja koristaa hopeoitu koru. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoella Törnävän Kukassa ovi käy tiuhaan ja asiakkaita kerääntyy jonoksi asti. Meneillään ovat kukkakaupan kevään kiireisimmät työpäivät.

Tummanpunaiset ruusut ovat yhä ykkösenä, kun uutta ylioppilasta mennään tervehtimään.

– Arvioisin, että noin 40 prosenttia ostaa ylioppilaalle tummanpunaisen ruusun. Valkoisen ruusun suosio on myös kasvussa. Enää valkoiset kukat eivät ole pelkästään hautajaiskukkia, kertoo yrittäjä Tuija Jardin Törnävän Kukasta.

Taija Erkko palvelemassa Törnävän Kukan asiakasta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Kookasta ja komeaa yksittäistä ruusua ostetaan eniten. Se sopii, kun kukkaan usein liittyy vielä raha tai jokin muu lahja. Ruusukimppuja antavat ylioppilaille yleensä lähisukulaiset ja kukka-asetelmat menevät juhlapöytien koristeiksi, selventää Jardin.

Floristi Anne Ojatalo. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Meillä on aika paljon myös isoja ruusuja, jotka me koristelemme itse. Esim. valkoiseen ruusuun teemme hopeoinnin ja siihen sitten lisäämme vielä hopeanvärisen korun. Yksittäisenä kukkana sellainen on hyvin juhlavaa ojentaa, sanoo Jardin.

Ruusun jälkeen toiseksi suosituimmaksi ylioppilaskukaksi on noussut gerbera. Myös gerberoita koristellaan erilaisin kimalluksin ja helyin.

Ruusun jälkeen gerbera on toiseksi suosituin ylioppilaskukka. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kotimaisen ruusun kasvatus romahtanut

Suomalaiset kukkakaupat myyvät pääasiassa ulkomaista ruusua. EU-aikana kotimaisten ruusujen tuotanto on romahtanut. Aikanaan Suomessa viljeltiin ruusuja yli 40 hehtaarilla, nyt viljelysala on tipahtanut pariin hehtaariin.

Asiakaskäyttäytyminen on myös muuttunut.

– Enää ei etukäteen varata ylioppilasruusuja, kuten tehtiin vielä takavuosina. Nyt halutaan nähdä tarjonta ja ruusut ostetaan siinä vaiheessa kun niitä tarvitaan, sanoo vuosikymmenien kokemuksella Tuija Jardin.