Helsingin musta aukko nieli Turun keisarinkin

Aleksanteri I:n patsas palasi Turkuun Akatemiataloon perjantaina. Ihan aidosta paluusta ei silti voida puhua, sillä Turku sai tyytyä kopioon.

Kotimaa
Aleksanteri I:n rintakuva.
Aleksanteri I:n rintakuva saatiin lähes parin sadan vuoden odotuksen jälkeen takaisin Solennitetssaleniin Turun Akatemiataloon. Aidosta paluusta ei kuitenkaan voi puhua, sillä patsas on kopio.Olga Pihlman / Yle

Keisari Aleksanteri I:n patsas lähti pitkälle karkuretkelle Helsinkkin, kun yliopisto muutti 1832 Turun palon jälkeen. Pitkien neuvotteluiden päätteeksi takaisin saatiin pelkkä kopio.

Helsinkiläiset repivät juhlasalin ovetkin.

– Helsinki on musta aukko, mihin kaikki häviää, mutta mitään ei sieltä saada takaisin. Pääasia, että saatiin edes kopio aikaiseksi, Turun yliopiston poliittisen historian professori Timo Soikkanen surkuttelee.

Patsas ei ole ainut Solennitetssalenin arvoesine, joka Turun palon jälkeen menetettiin Helsingille. Soikkasen mukaan kaikki lähti, mikä irti saatiin.

– Helsinkiläiset repivät juhlasalin ovetkin. Se oli siinä mielessä ikävää, että ovet kuuluvat kiinteistöön eivätkä ole irtaimistoa. Salia kohdeltiin hyvin ilkeästi ja pahasti.

Keisari kaivoi kuvetta salinsa eteen

Soikkasen mielestä Aleksanteri I tuskin olisi katsellut toimia hyvällä. Paikka oli keisarille niin rakas, että hän lahjoitti 6 000 ruplaa omasta taskustaan, jotta sali saatiin valmiiksi. Sali kuitenkin rakennettiin jo Ruotsin vallan aikana.

– Koko Akatemiatalo ja Solennitetssalen edustavat aikaisempaa vaihetta kuin Helsinki kokonaisuudessaan. 1799 Porthan onnistui saamaan salin rakentamisen läpi Tukholmassa. Tämä on ainut juhlasali Ruotsin vallan ajalta.

Kopioista huolimatta sali on nyt lähempänä alkuperäistä kuntoaan kuin kertaakaan aiemmin sitten sen kuuluisan Turun palon.