1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Katso itseäsi lempeästi ja sano jotain kaunista"

Peilin eteen pitäisi mennä sillä ajatuksella, että sieltä katsoo rakas, kaunis minä. Olisi syytä nähdä kauniita asioita omassa itsessä eikä vain vikoja. Se on vähän surullista energian haaskuuta, mun mielestä, pahoittelee naiseuskouluttaja Liisa Salomaa.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Valmentaja Liisa Salomaa pitää asiakkailleen mm. painonhallintakursseja sekä naiseuskoulutusta, joiden aikana usein käydään läpi myös asiakkaan tyyli ja vaatekaappi. Tavallinen tyylinvaihdos ei kuitenkaan Salomaata kiinnosta.

– Se pukeutuminen tässä työssäni on oikeastaan viimeinen niitti ja silaus. Ennemmin puhun sisäisestä stailauksesta.

Salomaan mukaan vaatevaraston läpikäyminen tuo monesti esiin muistoja omasta lapsuudesta, kipeitä asioita omasta naiseudesta ja rohkeudesta olla näkyvä.

– Joku saattaa huokailla, että miten muistutan niin paljon äitiäni enkä oikeastaan haluaisi. Kerran yksi nainen sanoi, että oma isoäiti sanoi hänelle lapsena, että pitkät naiset on niin tyhmiä.

Salomaa on huomannut, että usein lapsuudessa kuullut heitot jäävät päähän soimaan.

– Sitten aikuisena koetaan, että lause, jonka on lapsena kuullut ja silloin satuttanut kovasti, että se ikään kuin olisi totta.

Kehujen vastaanottaminen on vaikea pala

Kiitoksien ja kehujen vastaanottaminen ei ole helppoa. Kommentti kivan näköisestä t-paidasta kirvoittaa usein vaivaantuneen ilmeen.

– Kehut tulisi ottaa rauhallisesti vastaan ja hymyillä ja olla iloinen siitä, että muut huomaa sinut. Silloin automaattisesti sinulla on hyvä olo itsesi kanssa ja säteilet sitä valoa muillekin ihmisille. Naisten kursseillakin me harjoitellaan kehujen vastaanottoa, sanoo Liisa Salomaa.

– Eräskin nainen oli karistanut aikamoisen määrän kiloja ja totesi yhdessä tapaamisessamme, että tämä on aika hirveää, kun huomaan että minua katsotaan. Kroppa oli muuttunut, mutta mieli ei ollut pysynyt mukana, joten hän lihotti äkkiä itsensä takaisin turvallisempaan olomuotoon.

Salomaan opastuksessa uuden tyylin etsiminen perustuu kokeiluun ja voi olla kiinni hyvin pienistä asioista.

– Uskallat vaikka käyttää koruja. Sitten kun sitä alkaa harjoitella, ja ottaa niitä kehuja ja huomiota vastaan, niin siltä tieltä ei ole paluuta. Uusi tyyli lähtee elämään omaa elämäänsä, kun niitä asioita on pohdittu ensin syvällisesti ja tulee rohkeutta askel askeleelta.

– Rahalla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä. Suosin asiakkaitten kanssa paljon kierrätystä ja tuunaamista.

Ensimmäinen askel uudessa tyylissä voisi olla vaikka se, että ottaa vaatekaapista ne mökkkivaatteet pois. Kaikki ne vanhat, kulahtaneet t-paidat, joita ei ikinä käytä, mutta joita ei vielä ole raaskinut heittää poiskaan.

Kati Turtola