1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjaston lakkautus siirsi lehtilukusalin kahvilaan

Kylmäkosken kirjasto lakkautettiin vapunaattona, mutta lehtilukusali jatkaa elämäänsä lounaskahvilassa Kylmäkosken kauppakeskittymässä. Kirjoja voi myös palauttaa kahvilaan.

Kotimaan uutiset
Mies lukee pöydässä lehteä.
Mari Vesanummi / Yle

Toukokuun puolivälin tienoilta on Kylmäkosken kirjaston lehtilukusalista voinut nauttia pullakahvin kera, tai vaikka lounassopalla. Lukusali nimittäin uudelleensijoitettiin lounaskahvila Milli's Cafén yhteyteen. Kahvilayrittäjä on saanut sivutoimestaan kirjastopalveluiden tarjoajana vain hyvää palautetta.

– Kyllä tämä on hyvin lähtenyt käyntiin. Valikoimissa on kirjastonjohtajan päätöksellä tilatut 15-20 lehteä. Sanomalehtien lisäksi tarjolla on lasten, nuorten, naisten ja miesten harraste- ja aikakausilehtiä, kahvilayrittäjä Mervi Pasu kertoo.

Kahvilan arkeen seinällä sijaitseva lehtihylly ei ole juuri vaikuttanut. Suurta asiakasvirtaa lehtihyllyn mukana ei ole tullut.

– Eihän se ollut tarkoituskaan, vaan tarkoitus on palvella kaupunkia ja kahvilassa pistäytyviä asiakkaita, Pasu sanoo.

Tieto lehtilukusalin muutosta on saavuttanut osan kylmäkoskelaisista, mutta toiset luulevat koko kirjaston muuttaneen kahvilan yhteyteen.

Meille voi vain palauttaa kirjoja. Tosin varrotaan vielä ensimmäistäkin, ei ole vielä kukaan palauttanut.

Mervi Pasu

– Meille voi vain palauttaa kirjoja. Tosin varrotaan vielä ensimmäistäkin, ei ole vielä kukaan palauttanut, Mervi Pasu naurahtaa.

"Kertoo kulttuuripuolen alennustilasta"

Kylmäkosken lounaskahvilassa Kimmo Kyllöselle maistuu ruoka liki päivittäin. Nyt risotto on saanut kyytipojakseen kissa-aiheisen lemmikkilehden.

– Kolmen kissan hoitajana se oli hyvä valinta. Olin tietoinen lehtilukusalin muutosta tänne, mutta tartuin vasta tänään ensimmäistä kertaa hyllyn antimiin. On mukavampaa selailla lehtiä kuin räplätä älypuhelinta syödessä, Kyllönen sanoo.

Kyllönen oli positiivisesti yllättynyt lehtivalikoimasta. Häntä silti surettaa se, ettei kirjastopalveluita löydy enää kylältä.

– Palveluiden pitäisi olla kirjastojen yhteydessä. Kirjastoja ajetaan selkeästi alas, kun näin toimitaan. Toisaalta on hienoa, että yritykset voivat osallistua julkisen puolen palveluihin tällä lailla.

– Kulttuuripuolen alennustilasta tämä kertoo silti enemmän. Varmaan kylmäkoskelaiset olisivat halunneet kirjastonsa pitää, mutta eivät palvelut siellä ilmaiseksi pysy, Kyllönen arvioi.

Lue seuraavaksi