Lasten tiedekurssilla tehdään elefantin hammastahnaa ja kuuraketteja

Pohjois-Savossa toimiva Snellman-kesäyliopisto tarjoaa lapsille ja aikuisillekin mahdollisuuden opetella uusia taitoja myös lomalla. Kun aikuiset opiskelevat kieliä, lapset tekevät kuuraketteja ja elefantin hammastahnaa sekä kokeilevat rikostutkijan taitoja suosituilla tiedeleireillä.

tiede
Lapset tutkivat koeputkessa olevia erivärisiä nesteitä laboratoriossa.
Lasten tiedekurssilla lapset pääsevät tutustumaan myös kemiaan.Lasten yliopisto

Pohjois-Savossa toimiva Snellman-kesäyliopisto on koko maan edelläkävijä lasten tiedekasvatuksen järjestämisessä. Kesäyliopistossa järjestetään nyt neljättä kertaa lasten ja nuorten kesäkursseja, joilla tutustutaan laajasti erityisesti luonnontieteisiin.

Kursseilla tehdään esimerkiksi kuuraketti, kokeillaan hammaslääkärinä ja rikostutkijana toimimista sekä rakennetaan älypuhelimesta digitaalinen mikroskooppi.

Lasten luonnontiedeleiriä ja tietotekniikkaleiriä ohjaava luokanopettajaopiskelija Matias Kiiskinen esittelee keltaista ympäristötutkimussalkkua. Se sisältää muun muassa väriaineita, happoja ja mikroskoopin.

– Lasten leireillä keskitytään vähän erikoisempiin tutkimuskohteisiin, Kiiskinen kertoo.

Robotiikkaa, metsänhengen etsimistä ja rikoksia

Tietotekniikkaleirillä tutustutaan iPadeihin ja robotiikkaan. iPadeilla tehdään tutkimuksia ja lyhytelokuvia ja ohjelmoidaan robotteja.

Lasten Maaginen metsäleiri -kurssi puolestaan edustaa sanataidetta ja kansanperinteen tieteenalaa.

Mennään Puijon metsään ja katsotaan, mitä kivenkolosta löytyy.

Soili Meklin

– Mennään Puijon metsään ja katsotaan, mitä kivenkolosta löytyy, Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin kertoo.

Rikostutkimusleirillä on mukana asiantuntija Kuopion museosta. Hän kertoo, millaisia rikoksia tehtiin ennen.

Action Track -pelileirille lasten toivotaan tulevan vanhempien ja isovanhempien kanssa. Leirillä lapset pääsevät suunnittelemaan itse älypuhelimen avulla maastoon sijoittuvia, terveysaiheisia ja liikunnallisia pelejä.

Ohjelmointi tulee peruskoulun oppiaineeksi

Tänä kesänä yläkouluikäiset saavat oman elektroniikkakurssin ja lukioikäiset biolääketieteen kurssin. Kurssien tieteelliset asiantuntijat ja opettajat ovat yliopiston opettajia, ja luokanopettajiksi opiskelevat tai muuten lasten ohjaamiseen perehtyneet henkilöt toimivat ohjaajina.

Viikon pituiset kurssit järjestetään pääasiassa Kuopiossa. Maakunnassa neljällä paikkakunnalla on yhden, kahden päivän kursseja.

Robotteja ohjelmoidessaan lapset saavat esimakua peruskoulun tulevasta opetuksesta. Ohjelmointi on nimittäin tulossa oppiaineeksi peruskoulun uuteen opetussuunnitelmaan jo alakoulussa.

Matias Kiiskinen kertoo, että leirien ohjaajana hän pääsee itsekin huippuammattilaisten oppiin esimerkiksi kemian temppukurssilla ja tutustumaan robotiikkaan.

– Kaikki lapset ovat lähteneet hyvin mukaan toimintaan, Matias Kiiskinen toteaa leirien tunnelmasta.

Snellman-kesäyliopisto järjestää kesällä myös kymmenkunta aikuisten kielikurssia. Kesäyliopiston rehtori Soili Meklin kertoo, että suosituimpia ovat vuodesta toiseen englanti, ranska, espanja ja italia. Portugali ja japani ovat kesän uutuuskielet.

Tänä kesänä kesäyliopisto järjestää myös Tervon luontokuvakesän kanssa erilaisia valokuvaukseen liittyviä harrastuskursseja.