Keskustan kannatus laski roimasti – kokoomus on suosituin puolue

Yle Uutisten toukokuun kannatusmittauksessa nousijoita olivat perussuomalaiset, vihreät ja RKP.

politiikka
Puoluekannatus-grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Pääministeripuolue kokoomus on noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi. Yle Uutisten toukokuun kannatusmittauksessa kokoomusta kannatti 20,1 prosenttia vastaajista. Se on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin huhtikuussa.

Kokoomus meni pienestä laskusta huolimatta ohi oppositiopuolue keskustasta, joka oli pitänyt ykköspaikkaa yhtäjaksoisesti viime vuoden huhtikuusta lähtien. Keskustan kannatus oli nyt 19,5 prosenttia, eli 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin huhtikuussa.

Keskustan kannatus on ollut melko tasaisessa laskussa joulukuusta lähtien. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen tulkitsee tilannetta niin, että puolueeseen ja erityisesti sen puheenjohtajaan Juha Sipilään liittyvä innostus näyttäisi nyt laantuneen.

– Ehkä se "hype" alkaa olla pikkuhiljaa ohi. Tietyllä tavallahan tätä on ennakoitu. Että koska nousu on ollut aika nopeaa, niin kyllä se silloin tulee myöskin alas, hän sanoi.

SDP:n lasku jatkuu

Toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus jatkoi laskuaan. SDP:tä äänestäisi nyt 15 prosenttia vastaajista, mikä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin huhtikuussa. Kyselyitä tehtiin vajaan viikon ajan ennen Antti Rinteen puheenjohtajavalintaa ja kaksi ja puoli viikkoa sen jälkeen.

Rinteen valinta ei näyttäisi aiheuttaneen ainakaan naisten joukkopakoa puolueen kannattajien joukosta.

– Naisia kyllä lähti jonkin verran. Kyllähän se tulos selkeä on, mutta ei se mikään jättimäisen suuri ole. Kannatus miesten keskuudessa on pysynyt ennallaan, Pajunen sanoi.

Hänen mukaansa SDP on nyt tipahtanut selvästi suurimpien puolueiden joukosta.

– Iso kuva on todellakin se, että neljän suuren sijasta meillä onkin kolme ja sitten yksi keskisuuri ja enemmän pieniä puolueita.

Nousijoita: Perussuomalaiset, vihreät ja RKP

Kyselyn mukaan suosiotaan ovat huhtikuusta nostaneet perussuomalaiset, vihreät ja RKP. Perussuomalaisten kannatus oli nyt 18,9 prosenttia, eli nousua huhtikuusta on tullut 1,3 prosenttiyksikköä.

Vihreiden kannatus on nyt 9,3 prosenttia, mikä on 1,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin huhtikuussa. RKP:n kannatus on 4,4 prosenttia, eli 0,3 prosenttiyksikköä aiempaa enemmän.

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit alaspäin

Vasemmistoliiton kannatus laski 0,3 prosenttiyksiköllä ja oli nyt 8,5 prosenttia. Kristillisdemokraattien kannatus laski 0,5 prosenttiyksiköllä ja oli 3,2 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 3 376 henkilöä 5.–27.5.2014. Heistä puoluekantansa kertoi 63,5 prosenttia. Kyselyn virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mittauksessa kysyttiin puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa. Se ei siis ole verrannollinen eurovaaleista tehtyihin kannatusmittauksiin.