Erityislapsen motivaatio kasvaa tavallisessa koululuokassa

Kempeleen kirkonkylän koulu sai tunnustusta erityislasten huomioimisesta perusopetuksessa. Tavallisen koululuokan mukana lukuvuoden opiskellut Niklas Luokkala oppi ensimmäisen kouluvuoden aikana taitoja, joista ei syksyllä uskallettu haaveksiakaan.

Kotimaa
Niklas Luokkala pelaa Kimbleä
Niko Mannonen / Yle

Kempeleen kirkonkylän koulu on saanut harvinaisen tunnustuksen erityislasten huomioimisesta perusopetuksessa. Koulussa erityislapset opiskelevat yleisopetusryhmien mukana.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto kiittää Kempeleen kirkonkylän koulua esimerkillisestä, uraauurtavasta ja luovasta toimintamallista.

Erityislapset ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa merkittäviä edistysaskeleita oppimisessa. Samalla oppilas tuntee olevansa hyväksytty ja arvostettu kouluyhteisön jäsen.

Yhdeksänvuotias Niklas Luokkala aloitti Kempeleen kirkonkylän koulussa lukuvuoden alussa.

- Kun Niklas aloitti ensimmäisen luokan, hän ei osannut lukea, vaikka oli käynyt ensimmäisen vuoden erityisluokassa, jossa oli oppilaita huomattavasti vähemmän kuin tässä luokassa, kertoo Niklaksen äiti Pirjo Luokkala.

Esimerkin voimaa

Tämä on jotakin sellaista, mitä ei ikinä olisi uskonut tapahtuvan.

Pirjo Luokkala

Muiden lasten antama esimerkki on erityislapselle vahva motivoija, Pirjo Luokkala pohtii.

- Mentiin muutama kuukausi, hän alkoi oppia kirjaimia ja humpsis kevätpuolella hän luki ja laski. Nyt hän harjoittelee jo ainekirjoitusta. Tämä on jotakin sellaista, mitä ei ikinä olisi uskonut tapahtuvan.

Myös luokkakavereiden kanssa on sujunut hyvin.

- Hän on sopeutunut oikein hyvin tähän ryhmään ja ottaa mallia siitä, mitä muut tekevät. Luokkakaveritkin ovat tykänneet, hän on kuin maskotti tässä luokassa, äiti kertoo ja toteaa poikansa jatkavan ensi vuonna toiselle luokalle.

Palkitun kirkonkylän koulun rehtori kiittelee erityisesti asennetta siirtyä uudenlaiseen tekemiseen.

- Yhtä suuri merkitys kuin resursseilla on rohkeus alkaa tehdä sitä, mikä on alussa vierasta, toteaa rehtori Jukka Ojala.