Hyppää sisältöön

Taiteilija ratsasti tuunatuilla poneillaan maailmanmaineeseen

Julkisuuden henkilöt soittavat lahtelaiselle Mari Kasuriselle, kun haluavat itsestään tehtävän näköisponin. Vuodesta 2007 My Little Pony -hahmoja tuunannut Kasurinen on tehnyt ponin esimerkiksi Lady Gagan pääkoreografille. Ensimmäisen sukupolven poneja on nykyään vaikea löytää, harmittelee taiteilija.

Kuva: Mari Kasurinen

Vuonna 2007 toista vuotta Taideinstituutissa opiskellut lahtelainen Mari Kasurinen tarvitsi suunnan taiteelleen. Kaiveltuaan pöytälaatikoitaan Kasurinen löysi tuunattavaksi lasten leikkiponin, My Little Ponyn.

– Jo silloin maailmalla ajateltiin, että taitelijat ovat brändejä. Näin sen niin, että jokainen, joka haluaa menestyä, tarvitsee tunnistettavan teossarjan. My Little Ponyja aloin kunnianhimoisena miettiä, kertoo Kasurinen.

Kasurisen kolmas tuunattu poni myytiin heti. Ystävien avustuksella ja painostuksella Kasurinen latasi tuunatun poninsa kuvan netin maailmaan.

Netistä sen poimi sivuilleen yhteisö, joka esitteli erilaisia populaarikulttuurin ilmiöitä. Kuvat levisivät vauhdilla, ja asiakkaat soittelivat Kasurisen perään. Hän teki tilaustyön kerrallaan.

My Little sijoituskohde

Niitä keräillään, eikä niistä haluta luopua. Jos joku luopuu, niin siitä pyydetään iso summa rahaa.

Mari Kasurinen

Alkuaikoina Kasurinen löysi tuunattavat ponit kirpputoreilta.

Ponien – varsinkin ensimmäisen sukupolven – arvostus on kuitenkin noussut muutamassa vuodessa. Nykyään Kasurinen hankkii ponit netistä ja ulkomaisista huutokaupoista.

– Niitä keräillään, eikä niistä haluta luopua. Jos joku luopuu, siitä pyydetään iso summa rahaa.

Vuonna 2009Yle uutisoi, että Kasurinen myy uudistettuja ponejaan noin 300 eurolla. Tällä kertaa hän ei paljasta tarkkaa myyntisummaa, mutta sanoo, että hintaan on tullut nollia lisää. Tuunattuja poneja ei osteta enää vain omaksi iloksi.

– Näitä ostetaan sijoitusmielessä. Galleriat ja taidemuseot ostavat näitä kokoelmiinsa, Kasurinen sanoo.

"Elvis on aina toinen silmä lurpallaan"

– Ensin poni puhdistetaan, sitten siltä irrotetaan harja ja häntä. Sen jälkeen sitä veistetään polymeeri-akryyli-muovailuvahasta. Teen vaatteita, hattuja, muutan ehkä kasvonpiirteitä. Vaha kovetetaan uunissa ja maalataan. Viimeisenä teen peruukkitekniikalla uudet hiukset ja ehkä kampauksen. Loppulakkaus, ja poni on valmis, selostaa Kasurinen.

Hänen seinällään on maalaus Andy Warholista, sillä pop-taide on syvällä naisen sydämessä. Yhdeksi lempiponikseen hän mainitsee Elviksen.

– Asua ei tarvinut kauaa miettiä. Halusin ponille American Eagle -asun, sillä muistan sen omasta lapsuudestani.

Kuva: Mari Kasurinen

Vaikka asu on tunnistettava, piti Elvikselle saada myös omannäköisensä kasvot. Kuuluisa, viettelevä Elvis, sanoo Kasurinen.

– Toinen silmä hieman lurpallaan, kulmakarvat koholla. Kampaus oli myös tärkeä – ja pulisongit! Nämä kyllä takasivat tunnistettavuuden.

Vahva brändi

Ponin ulkoasu on vain osa isoa kokonaisuutta. Kasurinen paneutuu henkilöön ja tekee paljon taustatyötä. Tunnistettavuus on tärkeää, sanoo Kasurinen.

Mari Kasurinen Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

– Henkilön brändin pitää olla hyvin analysoitu, jotta projektiin voi lähteä. Tiedän aina ennen prosessia, millainen ponista tulee, missä asennossa se on ja mitä materiaaleja käytän.

Brändi on tärkeä myös taitelijalle. Kasurisella on oma edustusgalleria arvostetussa galleriassa Sveitsissä, Galerie Gmurzynskassa. Siellä Kasurisesta pidetään huolta.

– Aika vähän jää sellaista tiedostettavaa brändäämistä minulle itselleni. Teossarja on voimakas myös omassa henkilöbrändissäni.

Julkkikset tulevat kylään

Nyt henkilöt itse ottavat yhteyttä minuun ja haluavat olla läsnä projektissa. Siten saan palautetta kasvotusten.

Mari Kasurinen

Kasurinen ei osaa vielä sanoa, kuinka pitkään tuunatut My Little Ponyt pitävät hänet tulevaisuudessa kiireisenä. Tilanne on kuitenkin muuttunut siinä mielessä, että enää Kasurinen ei tuunaile poneja kotonaan henkilöistä, joita ihailee.

Esimerkiksi Lady Gagan pääkoreografi on tehnyt tilauksen Kasuriselta.

– Nyt henkilöt itse ottavat yhteyttä minuun ja haluavat olla läsnä projektissa. Siten saan palautetta kasvotusten. Se on niin mielenkiintoista, että sen lumoissa saattaa mennä vielä vaikka kuinka kauan, Kasurinen hymyilee.

Kasurinen itse kokee olevansa poliittisesti puolueeton, mutta suurten poliittisten henkilöiden kanssa hän pyrkii olemaan varovainen. Hitler-ponista hän kieltäytyi viisi vuotta sitten.

– Teokseni ovat myös poliittisia kannanottoja, enkä suinkaan ole puolueeton. Otan kantaa hahmovalinnalla ja tavalla, jolla hahmo kuvataan, summaa Kasurinen.