Lähioluita vihdoin Alkojen hyllyille

Alko helpottaa pienpanimoiden tuotteiden pääsyä lähi-Alkojen hyllyille. Panimoliiton mukaan muutoksella on suuri merkitys pienpanimoiden kannattavuudelle.

Kotimaa
Suomenlinnan panimon johtaja Jussi Heikkilä pakkaamassa panimonsa oluita kuljetusta varten.
Suomenlinnan panimon johtaja Jussi Heikkilä pakkaa panimonsa oluita kuljetusta varten.Yle

Ensi vuonna monen pienen panimon oluita saattaa näkyä entistä enemmän paikallisten Alkojen hyllyillä.

Alko suunnittelee parhaillaan uudistusta, jossa pienpanimot saisivat itse valita, mihin Alkon myymälöihin ne haluavat tuotteitaan toimittaa.

Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen kertoo, että kyseessä on iso uudistus, sillä aiemmin Alko vaati panimoita toimittamaan oluensa koko maahan, mikä rajasi pienet paikalliset tuottajat lähes kokonaan myynnin ulkopuolelle.

– Olemme tähän asti halunneet, että tuotteilla on valtakunnallinen saatavuus. Asiakas Kemistä on voinut saada paikallisesta myymälästä halutessaan myös helsinkiläisen pienpanimon tuotteita. Mutta se on ollut aika monelle tällaiselle tosi pienelle tuottajalle hieman haasteellista, Kauppinen kertoo.

Vahvoja oluita nyt lähinnä ravintoloista

Päivittäistavarakaupassa ei saa myydä yli 4,7 prosentin vahvuista olutta, vaikka vahvat oluet kuuluvat monen pienpanimon erityistuotteisiin.

Pienillä tuottajilla onkin ollut vaikeuksia löytää myyntikanavia oluelleen. Lähinnä niitä on myyty ravintoloissa, kertoo Suomenlinnan panimon johtaja Jussi Heikkilä.

– Periaatteessa tämä on ihan loistava asia. Meidän on tähän asti ollut ihan mahdotonta saada kuluttajille vahvoja tuotteita. Tai ei nyt mahdotonta, se on ollut vain vaikeaa, kertoo Heikkilä

Pienpanimoille tärkeämpi olisi oma vähittäismyyntilupa

Pienpanimot ovat yrittäneet jo pitkään saada itselleen oikeuden myydä tuotteitaan niiden valmistuspaikalla. Kahdeksan kansanedustajan joukko jättää ensi viikolla eduskuntaan lakiesityksen, joka höllentäisi panimoiden ulosmyynnille asetettuja rajoituksia.

Alalla on oltu huolissaan siitä, syökö Alkon uudistus lakiesityksen tehoa, kertoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

– Toivottavasti ei syö. Minusta nämä ovat kaksi erilaista hanketta, ja toivoisin kyllä, että molemmat näistä etenisivät siten, että myös sieltä panimon omasta myymälästä voitaisiin näitä vahvempia oluita myydä, koska pienpanimoiden valikoima on usein painottunut niihin vahvempiin oluisiin

Tuottajat ovat tyytyväisiä Euroopassa levinneeseen pienpanimobuumiin, joka on saanut myös suomalaiset kaipaamaan uusia tuotteita muutaman ison valmistajan massatuotannon rinnalle.