1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska rajoittaa Normandian maihinnousun muistopäivän uutisointia – lähetysoikeuksista vaaditaan 200 000 euroa

Ranska kumosi yllättäen päätöksen tarjota kuvaa juhlinnasta ilmaiseksi ja antoi oikeuden kahdelle ranskalaiselle tv-kanavalle, jotka nyt kaupittelevat lähetysoikeutta urheilukilpailujen tyyliin. Ilmaiseksi esitysoikeudet saavat vain Euroopan yleisradioliiton EBU:n jäsenet.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisia sotilaita Normandian rannalla.
Yhdysvaltalaisia sotilaita rannalla Normandiassa heinäkuussa 1944. AP Graphics Bank

Ensi viikolla Ranskassa vietettävän Normandian maihinnousun 70-vuotismuistojuhlan esittäminen monilla ulkomaisilla televisiokanavilla ja internetissä on vaarantunut Ranskan ryhdyttyä vaatimaan rahaa esitysoikeuksista. Ranska oli ehtinyt luvata tarjoavansa lähetyksen ilmaiseksi, mutta muuttikin sitten yllättäen mieltään.

Lähetysoikeudet annettiin kahdelle ranskalaiselle tv-yhtiölle, joista toinen on yleisradioyhtiö ja toinen mainosrahoitteinen yhtiö. Nyt nämä yhtiöt, France Television ja TF1, vaativat lähetysoikeuksista 200 000 euron maksua. Kyseessä on siis samanlainen käytäntö kuin esimerkiksi urheilutapahtumien televisioinnin yhteydessä.

Ilmaiseksi esitysoikeudet saavat vain Euroopan yleisradioliiton EBU:n jäsenet.

– Olemme tyrmistyneitä siitä, että Ranska estää uutistoimisto AP:ltä ja muilta kansainvälisiltä uutistoimistoilta oikeuden suoraan lähetykseen. Näin ollen miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa eivät pääse todistamaan historiallista tapahtumaa, AP:n vastaava päätoimittaja Kathleen Carroll paheksuu.

Ensi viikon perjantaina, eli 6. kesäkuuta, muistellaan tasan 70 vuotta sitten alkanutta Normandian maihinnousua, jossa liittoutuneiden joukot hyökkäsivät natsi-Saksan miehittämään Ranskaan. Juhlaan osallistuu niin maailmanjohtajia kuin maihinnousun veteraanejakin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi