Tampereen seudun bussiliikenne mullistuu

Seutuliikenteen uudistus näkyy heinäkuun alusta laajalti Tampereen lähikunnissa. Uusia, entistä ympäristöystävällisempiä bussejakin on tulossa liikenteeseen runsaasti.

Kotimaa
Matkustajia linja-auton kyydissä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen seudun bussiliikenteessä on edessä muutosten kesä.

Tänään maanantaina siirrytään kesäaikatauluihin, mutta varsinainen mullistus on vuorossa kuluvan kuun 30. päivä, jolloin joukkoliikenne muuttuu seudulliseksi.

Muutoksia tulee aikatauluihin, reitteihin ja linjanumeroihin. Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Nokian ja Vesilahden bussiliikenteestä suuri osa siirtyy Tampereen joukkoliikenteen järjestämäksi.

Liikenne jakautuu seudulla kolmeen vyöhykkeeseen, joiden sisällä on käytössä omat lipunhinnat.

Uutta kalustoa ajoon

Laaja bussiuudistus tuo koko Suomeen myös runsaasti uusia linja-autoja. Näin myös Tampereen seudulla, sanoo suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen Tampereen kaupungilta.

– Siinä yhteydessä kun liikennettä lähikunnissa kilpailutettiin, yhtenä ratkaisuperusteena oli bussikaluston laatu ja ympäristötekijät.

Uusia busseja tulee huomattava määrä seutuliikenteeseen.

Juha-Pekka Häyrynen

– Uusia busseja tulee huomattava määrä nimenomaan seutuliikenteeseen, Häyrynen sanoo.

Vyöhykejärjestelmä on käytössä monissa suurissa kaupungeissa, mutta Tampereen seudulla siihen pitää totutella.

– Varmasti siinä jonkin aikaa menee. Tamperelaisille tässä ei ensimmäisessä vaiheessa tule mitään uutta. Jos matka kulkee Tampereen sisällä, lippujärjestelmä on samanlainen kuin nykyään, suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen kertoo.

– Ainoana erona on, että esimerkiksi koko Pirkkalan alueelle, Lempäälän Sääksjärvelle ja Nokian Pitkäänniemeen pääsee samalla Tampereen sisäisellä lipulla. Jatkossa puhutaan siis ykkösvyöhykkeen lipusta.