Tutkimus: Kissaihmiset koiraihmisiä älykkäämpiä

Koiraihmiset ovat tutkimuksen mukaan eloisampia ja ulospäin suuntautuneita, kissaihmiset puolestaan sisäänpäin kääntyneempiä ja herkempiä – ja saavat paremmat pisteet älykkyystesteissä.

tiede
Brittiläistä lyhytkarvarotua edustava kissa neulepipo päässään kissanäyttelyssä Kirgisian Bishkekissä 23. maaliskuuta 2014.
Brittiläistä lyhytkarvarotua edustava kissa neulepipo päässään kissanäyttelyssä Kirgisian Bishkekissä 23. maaliskuuta 2014.Igor Kovalenko / EPA

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan koiraihmisillä ja kissaihmisillä todellakin on erilaiset luonteet.

Koiraihmisinä itseään pitävät ovat tutkimuksen mukaan eloisampia eli energisempiä ja ulospäin suuntautuneita. Lisäksi he tottelevat sääntöjä enemmän. Kissaihmiset puolestaan ovat enemmän sisäänpäin kääntyneitä, avomielisempiä ja herkempiä kuin koiraihmiset.

Kissaihmiset näyttäisivät olevan myös koiraihmisiä sopeutumattomampia eli he ovat ennemmin neuvokkaita kuin sääntöjä noudattavia. Kaiken kaikkiaan kissaihmiset saivat enemmän pisteitä älykkyystestissä kuin koiraihmiset.

Tutkimus tehtiin Wisconsinissa sijaitsevassa Carrollin yliopistossa. Siinä haastateltiin 600 opiskelijaa, joilta kysyttiin, ovatko he ennemmin koira- vai kissaihmisiä. Noin 60 prosenttia tutkituista sanoi olevansa koiraihmisiä ja 11 prosenttia kissaihmisiä. Loput vastaajat pitivät molemmista eläimistä tai eivät kummastakaan.

Tutkimuksen tehnyt psykologian apulaisprofessori Denise Guastello arveli, että ihmiset saattavat valita lemmikkinsä oman luonteensa mukaisesti.

– Käy järkeen, että koiraihminen on eläväisempi, koska he haluavat olla ulkona juttelemassa ihmisille, koira mukanaan, Guastello sanoi.

– Sen sijaan, jos on enemmän introvertti ja herkkä, sitä voi olla kotona lukemassa kirjaa, eikä kissaa tarvitse viedä ulos kävelylle, hän jatkoi.

Tutkimuksen tuloksia esiteltiin Association for Psychological Science -yhdistyksen kokouksessa San Franciscossa ja siitä uutisoi Livescience.com -sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus