Presidentti Niinistö: Suomi olisi puolet Naton maarajasta Venäjän kanssa

Niinistön mukaan Suomen pitää koittaa hahmottaa, miltä Naton laajentuminen Itämeren alueella näyttäisi venäläisten silmissä ja mitä he sen jälkeen tekisivät.

politiikka
Sauli Niinistö.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina.Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kaipaa kattavampaa keskustelua Natosta.

– Ei meillä ole paljon pohdittu sitä, että Suomen liittyminen Natoon tarkoittaisi, että Venäjän maaraja Naton kanssa tuplaantuisi. Me olisimme melko tarkalleen puolet siitä rajasta, Niinistö sanoi Tv1:n Ykkösaamun haastattelussa.

– Ja jos Ruotsikin liittyisi, Itämeri olisi Natomeri.

Niinistön mukaan Suomen pitää koittaa hahmottaa, miltä tällainen kehitys venäläisten silmissä näyttäisi ja mitä he sen jälkeen tekisivät.

Toisaalta Niinistön mukaan pitää myös kysyä, onko Suomella oma uskottava puolustus ilman Natoa. Lisäksi pitäisi tarkastella, miten Suomen puolustuksen muut yhteistyökuviot ovat edenneet.

– Esimerkiksi yhteistyö Ruotsin kanssa on edennyt tavalla, jota ei vielä hetki sitten olisi arvattu.

Niinistö järjestää kesäkuussa edellisvuoden tapaan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa keskustelutapahtuman, jossa puidaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa laajalla joukolla.

Hän sanoo pyrkivänsä nyt jopa provosoimaan Nato-keskustelua, jotta sitä vaivaavasta hiljaisuudesta päästäisiin eroon.

"Nato olisi kansanäänestyksen paikka"

Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja sitä kautta pääministeriksi pyrkivä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ajaa avoimesti Suomen Nato-jäsenyyttä. Väistyvän pääministeri Kataisen hallitusohjelman mukaan "nykyisen hallituksen aikana" Suomi ei hae Naton jäsenyttä.

Niinistö pitää epätodennäköisenä, että hallitusohjelman kirjaus muuttuisi uuden pääministerin alla. Joka tapauksessa asiasta tulisi sen jälkeen keskustella presidentin kanssa.

– Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa. Kylläkin yhteistoiminnassa hallituksen kanssa, hän painotti edellisen presidentin Tarja Halosen aikana monesti tulkintariitoja synnyttäneen perustuslain muotoilua.

Mahdollinen Nato-jäsenyys olisi presidentin mukaan kansanäänestyksen paikka.

– Jos sellaiseen tilanteeseen joskus mennään, että hallitus ja presidentti - keitä sitten lienevätkään - päätyisivät sitä esittämään, niin kyllä [asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys], Niinistö sanoo.

– EU-jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys, ja tämä olisi mittaluokaltaan vähintään samanlainen asia.