Presidentti vahvistaa ilmatilaloukkausten menneen ilmavoimilta ohi

Sauli Niinistön mukaan tapauksen taustalla näkyy puolustusvoimien resurssien niukkuus.

Kotimaa
Sauli Niinistö.
Suomen ilmavoimat ei ehtinyt reagoida toissaviikkoisiin ilmatilaloukkauksiin, sanoi tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö vahvistaa Ylen haastattelussa, ettei Suomen ilmavoimat ehtinyt reagoida toissaviikkoisiin ilmatilaloukkauksiin.

Savon Sanomat kirjoitti tänään lauantaina, että Hornetit eivät olleet välittömässä valmiudessa, koska lentäjien ylityömääriä piti tasata edeltäneellä viikolla olleen harjoituksen jälkeen. Siksi koneet pääsivät reagoimaan vasta reilut neljä tuntia myöhässä siitä, kun kahden venäläiskoneen huomattiin loukanneen Suomen ilmatilaa, lehti kirjoittaa.

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen Niinistön mukaan ilmaan nousseet suomalaishävittäjät kuitenkin lähetettiin estämään näköpiirissä ollutta kolmatta loukkausta. Kolmas venäläiskone lähestyi Suomen ilmatilaa neljä tuntia ensimmäisten loukkausten jälkeen.

– Tämä reagointi tapahtui neljä tuntia jälkeen, oletettuun kolmanteen tapahtumaan, jota ei koskaan tapahtunutkaan. Ehkä niillä Hornetien nousemisella oli jokin merkitys siinä, Niinistö sanoi.

Kaksi ensimmäistä loukkausta tapahtuivat siis presidentin muotoilun mukaan ilman vastausta Suomen ilmavoimilta.

Niinistön mukaan tapauksen taustalla näkyy resurssien niukkuus.

– Tässä ollaan nyt niiden kysymysten äärellä, että puolustusvoimien resurssit ovat kyllä ilmeisen niukat. Onko ne niukat resurssit sitten oikein kohdennettu, jos ylityötekemiset aiheuttavat sen, että hetkeksi hellitetään puolustusta. Ei tämä oikein näinkään voi olla, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tapaus korostaa sitä, että Suomen pitää pitää oma puolustuksensa kunnossa. Hän povaa siitä yhtä pinnalle nousevaa aihetta seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Yle kysyi myös puolustusministeri Carl Haglundin (r.) kommenttia asiaan. Hän on kuitenkin lomamatkalla perheensä kanssa ensi tiistaihin kanssa, eikä kommentoi asiaa.