Ukraina haluaa Venäjän tunnustavan uuden presidentin – syyttää valtavasta propagandakampanjasta

Ukrainan ulkoministerin mukaan Venäjä ei halua maailman johtajien tunnustavan Ukrainan uutta presidenttiä.

Ukraina
Andri Deštšitsa.
Ukrainan ulkoministeri Andri Deštšitsa.Hannibal Hanschke / EPA

Ukraina syytti lauantaina Venäjää maailmanlaajuisen propagandakampanjan aloittamisesta. Ukrainan virkaa tekevä ulkoministeri Andri Deštšitsa sanoi, että Venäjä "käyttää kaikki keinonsa horjuttaakseen Ukrainan uutta johtoa", koska Venäjä ei ole tunnustanut Ukrainan presidentinvaalien tulosta.

– Vaaleista on viisi päivää, eikä virallista tunnustusta ole vieläkään tullut. On selvää, että Venäjällä ei ole laillisia perusteita kyseenalaistaa vaalien legitimiteettiä, Deštšitsa kirjoitti kiovalaisen sanomalehden Kyiv Postin mielipidekirjoituksessa lauantaina.

Aiemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut kunnioittaa Ukrainan äänestäjien tahtoa. Hän ei kuitenkaan ole onnitellut Ukrainan uutta presidenttiä Petro Porošenkoa vaalivoitosta eikä vahvistanut tämän tapaamisehdotusta.

Yhdysvallat ja Venäjä erimielisiä Ukrainan toimista

Deštšitsan mukaan Venäjä on käynnistänyt "massiivisen informaatiokampanjan" vakuuttaakseen maailman johtajat olemaan tunnustamatta maan presidentinvaaleja ja niiden tulosta.

Perjantaina Venäjä syytti Ukrainaa siviilejä sodassa suojelevan Geneven sopimuksen rikkomisesta, ja Venäjän mukaan Ukraina on tappanut ja haavoittanut rauhanomaisia kansalaisia seitsemän viikkoa kestäneessä "terrorisminvastaisessa operaatiossa" Donetskissa ja Luhanskissa.

Lisäksi Venäjän valtion tiedotusvälineissä Kiovan mielenosoittajat on esitetty "fasisteina", ja Ukrainan armeijaa Venäjän media syyttää "rangaistusoperaatiosta". Samaa sanaa on käytetty kuvaamaan natsien hirmutekoja toisessa maailmansodassa.

Yhdysvallat puolestaan ilmaisi olevansa "perustavanlaatuisesti eri mieltä" Venäjän kanssa. Yhdysvaltojen mukaan Ukraina on osoittanut äärimmäistä pidättyneisyyttä, kun taas Venäjä-mieliset asejoukot ovat Yhdysvaltojen mukaan syyllistyneet murhiin, sieppauksiin ja ryöstelyyn. Presidentti Barack Obama aikoo myös tavata presidentti Porošenkon Puolassa ensi keskiviikkona.

Kadonneista tarkkailijoista ei vieläkään tietoa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin aiemmin viikolla kadonneista tarkkailijoista ei vieläkään ole saatu lisätietoja.

Asemiehet pidättivät ensimmäisen nelihenkisen ryhmän tiesululla Donetskissa maanantaina, ja yhteys ryhmään menetettiin. Lisäksi torstaina katosi neljä muuta Etyjin tarkkailijaa Luhanskissa ja heidän paikallinen tulkkinsa.

Ukrainan hallitus on kertonut etsivänsä kumpaakin ryhmää.

Lähteet: AFP